My Twitter Feed

31 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Ορκίστηκε ο Δ. Τοπαλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένουμε έξω από το “κάδρο” -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Βιβλιοθήκη-κόσμημα σε Μουριές

Με παιδικές φωνές και χαμόγελα «πλημμύρισε» η ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, που άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχθεί τα περίπου 200 παιδιά της κοινότητας. Πρόκειται για την τέταρτη βιβλιοθήκη του Δικτύου Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση» (Journalists Acting), η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές και χορηγίες, αλλά και στην προσωπική δουλειά πολλών εθελοντών.

Βιβλιοθήκη ΜουριέςΜέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευφορίας τελέστηκαν την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 τα εγκαίνια της παιδικής και νεανικής βιβλιοθήκης, η οποία διαμορφώθηκε και επιπλώθηκε από την αρχή από τα ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός) και ειδικότερα από την ομάδα του καταστήματος της Θεσσαλονίκης.

Η βιβλιοθήκη στο ακριτικό χωριό, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες, εξοπλίστηκε πλήρως, με περίπου 1.500 βιβλία, δύο υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Στεγάζεται σε έναν χώρο που μέχρι πρότινος ήταν αναξιοποίητος και βρίσκεται στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν δεκάδες μικρά παιδιά, εκπαιδευτικοί, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Τσαντάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, εκπρόσωποι του Δικτύου δημοσιογράφων, όπως και του μεγάλου χορηγού της πρωτοβουλίας, των ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή.

vivliothiki-mouriesΚατά τα εγκαίνια, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Μουριών Γιάννης Μωϋσίδης τόνισε ότι «τα παιδιά αγκάλιασαν αμέσως τη βιβλιοθήκη». Από την πλευρά της η σχολική σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Κιλκίς Ιωάννα Αρβανίτη δεσμεύτηκε ότι «η βιβλιοθήκη θα μένει ζωντανή, καθώς θα γίνονται πολλές δράσεις στο χώρο». «Μακάρι να φτάσουμε στη μέρα που οι πρωτοβουλίες αυτές θα είναι ευπρόσδεκτες αλλά όχι αναγκαίες» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γεωργαντάς.

Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μετά από επιστολή προς το Δίκτυο Δημοσιογράφων της υπεύθυνης Υπηρεσιών Πολιτισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Μαριάνθης Πάσχου, η οποία κατάγεται από τις Μουριές. Όπως η ίδια ανέφερε κατά τα εγκαίνια ο Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Christophe Le Rigoleur θα στηρίξει όλες τις βιβλιοθήκες με βιβλία, CD και DVD.

Τη δημιουργία της βιβλιοθήκης στις Μουριές υποστήριξαν επίσης θερμά οι τοπικές αρχές, σύλλογοι, φορείς, ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρείες:

-ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός), που επιπλώνει και διακοσμεί πλήρως όλες τις βιβλιοθήκες.

-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που δώρισε τους δύο υπολογιστές

vivliothiki-mouriies3-Εκδοτικοί οίκοι (αλφαβητικά): Ιανός, Κέρκυρα, Μεταίχμιο, Μίνωας, Ψυχογιός και Susaeta.

-MLS Πληροφορική ΑΕ (ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)

-ΑS Company (εκπαιδευτικά παιχνίδια)

-AMF Mεταφορική

-Σωματείο «Δεσμός»

-Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ)/Μορφωτικό Ίδρυμα

-Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, που προσφέρει τόσο σε αυτή, όσο και στις υπόλοιπες έξι βιβλιοθήκες βιβλία στη γαλλική γλώσσα και εκπαιδευτικά Cds και DVDs

-Ο σύλλογος παλαιών μαθητών και φίλων Γαλλικού Ινστιτούτου «Nouvelle Amicale» για την προσφορά βιβλίων

-Εργαζόμενοι του ομίλου Olgivy & Mather

-Το The Tango Bar, που διοργάνωσε ειδική βραδιά tango, στην οποία αντί για εισιτήριο οι συμμετέχοντες πρόσφεραν βιβλία

-Η Εφημερίδα “Μακεδονία”,

-Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη,

-Το Ράδιο Θεσσαλονίκη

-Το φροντιστήριο «Lord Byron»

Η τέταρτη βιβλιοθήκη έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη χρονιά στην Κρανιά Γρεβενών, στο Λιβάδι Ελασσόνας και στους Κουκλιούς Ιωαννίνων, αυξάνοντας σε 500 τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών.

Το Δίκτυο Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από 23 δημοσιογράφους, με επιδίωξη τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών εθελοντικού χαρακτήρα, ώστε να κομίζουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες. Η πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου αφορά τη δημιουργία δέκα πλήρως εξοπλισμένων παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας – η πέμπτη βιβλιοθήκη αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στο ακριτικό χωριό Μεταξάδες Έβρου. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στη διεύθυνση journalistsacting@gmail.com ή να αναζητήσει πληροφορίες στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.

Σχολιάστε