My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Αύξηση επενδύσεων για κάνναβη

Την ώρα που στο νομό Κιλκίς τρέχουν ήδη επενδύσεις της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στο Κιλκίς στο τομέα της μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης, ραγδαία αύξηση καταγραφεί τους τελευταίους μήνες το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, στον πολλά υποσχόμενο αυτό κλάδο.

Στο Κιλκίς κατασκευάζεται ήδη ένα εργοστάσιο με κεφάλαια από την Ελλάδα και το Ισραήλ και τεχνογνωσία από τον Καναδά. Πρόκειται για βιομηχανική μονάδα της εταιρείας Cannatek Greece, θυγατρική του ομίλου Golden Greece Holdings με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ομάδα επιχειρηματιών από το Καζακστάν, με επικεφαλής τράπεζα, επενδύει περίπου 90 εκατ. ευρώ στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, μέσω της εταιρείας Apollo Cannabis, επίσης μέλος του ομίλου Golden Greece. της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της νέας αυτής αγοράς, οι συνολικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε μία διετία.

Η υπογραφή της ΚΥΑ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2016 για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τον διαχωρισμό της κλωστικής κάνναβης από τις εξαρτησιογόνες ουσίες (4139/2013) και η ψήφιση τον Ιανουάριο του νόμου για την παραγωγή τελικών προϊόντων κάνναβης (4523/2018) άνοιξαν τον δρόμο για τη δυναμική είσοδο της χώρας στο διεθνές παιχνίδι του “πράσινου χρυσού”, όπως χαρακτηρίζεται η μη ψυχοτροπική κάνναβη.

Η Ελλάδα ανταγωνίζεται πλέον χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ (Καλιφόρνια) και το Ισραήλ, όπου ισχύουν αντίστοιχα ευνοϊκά καθεστώτα. Όμως σε αυτή την αγορά, έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, χαμηλό κόστος εργατικού δυναμικού, υψηλό μορφωτικό επίπεδο εργαζομένων και το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί ως εγγύηση για την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί η δυνατότητα έκδοσης απεριόριστων αδειών, σε αντίθεση με γειτονικές χώρες όπως η ΠΓΔΜ που προσφέρει περιορισμένο αριθμό αδειών για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης σε θερμοκήπια.

Πρωτοπόρος στην αναδυόμενη ελληνική βιομηχανία κάνναβης είναι η Golden Greece Holdings, που ιδρύθηκε το 2017 και σήμερα έχει υπό την ομπρέλα της 14 θυγατρικές στην καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση προϊόντων “πράσινου χρυσού”.

«Η καννάβη είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση. Υπάρχουν πετυχημένα πειράματα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ που το αποδεικνύουν, ενώ σταδιακά εξαλείφονται οι αμφισβητήσεις και οι προκαταλήψεις για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Παράλληλα το νέο θεσμικό στην Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκό και για αυτό έρχονται ξένες επενδύσεις από ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Ισραήλ, Καναδά και Καζακστάν”, λέει στη Voria.gr η εκπρόσωπος του ομίλου, Ουρανία Πατρονοπούλου.

Η ίδια επισημαίνει τη βούληση της εταιρείας να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία στην τοπική οικονομία. “Έχουμε θέσει αυστηρή απαίτηση σε όλους τους υποψηφίους επενδυτές να εκδώσουν ελληνικό ΑΦΜ και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Θέλουμε να αποφύγουμε πρακτικές εταιρειών offsshore που παράγουν χρήμα στην Ελλάδα και δεν φορολογούνται στη χώρα. Ακόμη, θα διαθέτουμε το 10% των κερδών κάθε δραστηριότητας στον εκάστοτε τοπικό δήμο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Πατρονοπούλου υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων για να “μπουν στο παιχνίδι”. Ήδη η εταιρεία διαχειρίζεται τέσσερις εκτάσεις των 60 στρεμμάτων έκαστη, δύο στο Κιλκίς, μία στην Καστοριά και μία στην Κοζάνη. Μάλιστα στους υποψηφίους αγρότες προσφέρονται δελεαστικοί μισθοί της τάξης των 3000-3500 ευρώ μηνιαίως. Άλλωστε, η πρώτη συγκομιδή από την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (ποικιλία Finola) πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ημαθία υπό την αιγίδα της Cannatek Greece.

Εξάλλου, η Golden Greece Holdings προσφέρει τρεις δυνατότητες σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει στην αναδυόμενη αγορά της κάνναβης: αγορά μετοχικών μεριδίων έναντι 420 ευρώ μέσω της πλατφόρμας crowdfunding 420xROADS, αγορά -χωρίς προηγούμενη αδειοδότηση- θερμοκηπίου φαρμακευτικής κάνναβης μέσα σε ευρύτερο πάρκο μέσω της δράσης PARK N GO (επένδυση 420.000 ευρώ), απευθείας αγορά μετοχών της Golden Greece Holdings ΑΕ ή κάποιας από τις θυγατρικές (ελάχιστο ποσό επένδυσης 4,2 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί πως τα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης είναι επιλέξιμα προς υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016. Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 10% έως 55% και μπορεί να λάβει, μεταξύ άλλων τις εξής μορφές: φοροαπαλλαγή επί των ετησίων κερδών προ φόρων σε βάθος έως 15 ετών, επιχορήγηση κεφαλαίου, επιδότηση μισθολογικού κόστους για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σταθερός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος (για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ).

Προκειμένου να δοθεί η άδεια του Ν. 4523/2018 η έκταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα και η μονάδα παραγωγής καθετοποιημένη, εντός ενιαίου χώρου (καλλιέργεια, μεταποίηση, και βοηθητικοί χώροι). Ακόμη, η έκταση θα πρέπει να έχει περίφραξη υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας, κάμερες και φύλαξη, ενώ ο χώρος θα πρέπει να είναι κλειστός για να μην έρχεται το προϊόν σε επαφή με το ανοικτό περιβάλλον.

Να αναφέρουμε, τέλος, πως σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η παγκόσμια αγορά ανήλθε το 2015 σε 11,4 δισ. δολ. και εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 2015 τα 55,8 δισ. δολ.

Πηγή: voria.gr

Σχολιάστε