My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Αφιέρωμα στη Κική της Τέχνης

Εκδήλωση προς τιμή μιας σημαντικής προσωπικότητας του Κιλκίς, της Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κιλκίς και η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία  ΤΕΧΝΗ Κιλκίς, την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. 

Η Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, ιατρός, ιδρυτικό μέλος της  Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας ΤΕΧΝΗ Κιλκίς και  πρόεδρος της  τα τελευταία είκοσι έξι χρόνια, κατάφερε να αναδείξει την Τέχνη σε πολυδύναμο χώρο πολιτισμού και πόλο  έλξης για την πόλη του Κιλκίς.

Επίσης,υπήρξε ιδρυτικό μέλος και της Ένωσης Ποντίων Ν.Κιλκίς “Οι  Αργοναύτες”, ήταν η μοναδική  γυναίκα της ιδρυτικής ομάδας  και αυτή αναφέρεται πως έδωσε το όνομα στον σύλλογο που ακόμη αποτελεί κορυφαίο χώρο πολιτισμού.

Η Κική, άοκνος πνευματικός μάστορας, με πίστη και  αξιακό φορτίο, υπηρέτησε το όραμα για την  καλλιέργεια και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών αγόγγυστα, φανατικά, δυναμικά, με συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Επί προεδρίας της,

  • η Τέχνη με ιδιόκτητη στέγη  επί της 25ης Μαρτίου 20, στο κέντρο της πόλης  στέγασε φιλόξενα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες να έλθουν σε επαφή με τη μουσική, τη ζωγραφική, το χορό, το θέατρο, την αγιογραφία κ.α.
  • φιλοξενήθηκαν ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, καταξιωμένων αλλά και τοπικών καλλιτεχνών (ενδεικτικά αναφέρουμε τη Θάλεια Φλωρά Καραβία, τον Κ. Λαχά, τον  Κ. Λούστα, τον Μ. Γιανναδάκη, τον Απ. Κιλεσσόπουλο, τον Γ. Μαβίδη, τον Φ. Ζογλοπίτη,τον  Ν. Μπλιάτκα, την  Κ. Σταυρούδη, τον Γ. Κόρδη, τον Ζ. Κουμπλή, τον Μαυρομάτη,  Σερχάτ, P. Medel).
  • φιλοξενήθηκαν στην ΤΕΧΝΗ  εικαστικές εκθέσεις από συλλογές διαφόρων φορέων και  ιδρυμάτων (ενδεικτικά αναφέρουμε το Ίδρυμα Κεραμέως, Τελλόγλειο, Ινστιτούτο Goethe, Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.), Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, Απόφοιτοι της Σ.Κ.Τ.Θ., ασθενείς του Ψ.Ν.Θ., Ένωση Ελλήνων Χαρακτών).
  • έγιναν συνεργασίες με σημαντικούς φορείς για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις ( ενδεικτικά αναφέρουμε  αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Γκ. Λόρκα, με το συγκρότημα Musica Mediterranea, στο Μάνο Ελευθερίου, στον Τάσο Λειβαδίτη, στον Ν. Καββαδία, στον Νίκο Γκάτσο)
  • ομιλίες – συζητήσεις με προσωπικότητες του χώρου των Γραμμάτων και των Τεχνών  (ενδεικτικά αναφέρουμε  τον  Χρ. Γιανναρά, τον Σ. Καργάκο, τον Ντ. Χριστιανόπουλο, τον Μ. Γλέζο, την Άννα Συνοδινού, τον π. Γ. Μεταλληνό, την Λ. Κονιόρδου, τον Δ. Παντερμαλή, την Λ. Κανέλλη, τον Μοναχός Μωυσής Αγιορείτη),
  • βιβλιοπαρουσιάσεις πανελληνίως καταξιωμένων και τοπικών  λογοτεχνών  (π.χ. του Κιλκισιώτη συγγραφέα Λ. Παυλίδη «Η κακιά πεθερά» και «Πρόταση γάμου» και του Χρ. Σαμουηλίδη «Μιθριδάτης ο Μέγας Ελληνοπέρσης Βασιλιάς του Πόντου» και «Στους πέντε ανέμους του Καυκάσου»,  του Μ. Γλέζου «Συνείδηση Πετραίας Γης», της Στ. Βογιατζόγλου, της Άννας Συνοδινού «Πρόσωπα και προσωπεία», της Ιωάννας Καρυστιάνη «Κοστούμι στο χώμα», του Γ. Ξανθούλη «Ύστερα ήλθαν οι μέλισσες» και «Τούρκος στον κήπο» κ.α),
  • εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές-επισκέψεις  σε Μουσεία, Γκαλερί και θέατρα.

Πρωτοστάτησε και στήριξε τη δημιουργία το 1993 της Θεατρικής Σκηνής της «ΤΕΧΝΗΣ»,  με την καθοδήγηση του αείμνηστου ηθοποιού του Κ.Θ.Β.Ε. Δημήτρη Καρέλλη, και τα τελευταία χρόνια με τον  Παύλο Δανελάτο, διευθυντή της σχολής θεάτρου Ανδρέα Βουτσινά.

Πρωτοστάτησε και υλοποίησε για 22  συνεχείς χρονιές  τον Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με την επωνυμία «Κούρος Ευρωπού» με ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα και Έλληνες του εξωτερικού, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού τα τελευταία 15 χρόνια.

Το μέγεθος της προσφοράς της  εκφράσθηκε στον υπέρτατο βαθμό όταν  κατάφερε να δημιουργήσει την Πινακοθήκη της Τέχνης στον οικισμό Μεταλλικού του Δήμου Κιλκίς σε ιδιόκτητο κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε με ίδιες δαπάνες του συλλόγου και δωρητών, με έργα που συλλέχθηκαν μέσα στα χρόνια από προσφορές καλλιτεχνών (ο αριθμός των έργων υπερβαίνει τα 350).

Χάρη και στις δικές της ενέργειες η Πινακοθήκη της Τέχνης συμπεριλήφθηκε στις 17 πλέον ενδιαφέρουσες Πινακοθήκες της περιφέρειας, από τον κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, πολιτικό και πνευματικό άνθρωπο, σε ειδική έκδοση για τις πινακοθήκες της περιφέρειας (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  την Πινακοθήκη  κοσμούν έργα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη,  του Μπόστ, του Μίνου Αργυράκη,  του Νίκου Σαχίνη, του Στέλιου Μαυρομάτη,  του Κώστα  Λούστα, του  Ντίνου Παπασπύρου, του Δημήτρη Ξόνογλου, του  Ξενή Σαχίνη, της Έλλης Χρυσίδου).

Σε συνεργασία με το Βασίλη Μέλφο δημιούργησε στους χώρους της «ΤΕΧΝΗΣ»  μόνιμη έκθεση αξιόλογης συλλογής πετρωμάτων από τον Ελλαδικό χώρο αλλά και από όλο τον κόσμο.

Επί  προεδρίας της Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου η «ΤΕΧΝΗ» έτυχε πολλών διακρίσεων όπως στο Διαγωνισμό “Small Monmarte of Bitola 2001” της F.Y.R.O.M. (εικαστικά εργαστήρια και μαθητής, της «ΤΕΧΝΗΣ»), σε Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής, στη Σλοβενία και στη Nova Zagora της Βουλγαρίας, στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδος (Βραβείο κοστουμιών, α’ Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και α’ Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδος (Α΄ Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Κοινού, Σκηνικών, Σκηνοθεσίας)

Πλούσια ήταν και η εκδοτική Δραστηριότητα της  Τέχνης κατά τη διάρκεια της θητείας της και ενδεικτικά αναφέρουμε  το «Το Αρχαίο θέατρο» του Μ. Γκαράνη, «Υλικά και Τεχνική στη Ζωγραφική και τη Χαρακτική» της «ΤΕΧΝΗΣ», «Μεταπλάσεις» κατάλογος έργων του Ν. Μπλιάτκα, τη «Συλλογή της «ΤΕΧΝΗΣ» Μ.Κ.Ε. Κιλκίς, Βιβλιοκατάλογος των έργων της συλλογής της «ΤΕΧΝΗΣ», με καταλογογράφηση, κείμενα και επιμέλεια της Κάτιας Κιλεσοπούλου κ.α.

Θεωρώντας υποχρέωση μας, τόσο ο Δήμος Κιλκίς και η Τέχνη να τιμούμε τους δικούς μας σημαντικούς ανθρώπους, αξιολογώντας το έργο τους και την πολύχρονη αξιακή παρουσία τους στην τοπική κοινωνία και στο πανελλήνιο, η ΚΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΓΚΟΥ αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.

Άνθρωποι σαν την Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου είναι οδηγοί, εμπνευστές και φάροι των νεωτέρων και η απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης και η αναγνώριση της σημαντικής, σπουδαίας και ανυστερόβουλης προσφοράς της  στα πολιτιστικά δρώμενα του Κιλκίς έρχεται ως φυσική ακολουθία στο έργο τους.

Σήμερα, που ζούμε σε καιρούς εναγώνιας αναζήτησης ανθρώπων ικανών να παρακάμψουν το άγονο έδαφος της οικονομικής κρίσης και να βοηθήσουν να καρπίσει ο Πολιτισμός καλλιεργώντας στα  εύγονα εδάφη του για το καλό του τόπου και του κόσμου, η ανάγκη ανάδειξης τέτοιων προσωπικοτήτων γίνεται αδήριτη και επιτακτική.

Σας προσκαλούμε λοιπόν όλους όσους γνωρίσατε, συνεργασθήκατε, υπήρξατε παραλήπτες του πολιτιστικού αποτυπώματος της Κικής Παπαδοπούλου-Πάγκου να έλθετε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 και ώρα 18.30 και μέσα από την ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ της να αποτίσουμε έναν μικρό φόρο τιμής και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κική της  Τέχνης.

Στην Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου για όλα αυτά που έκανε για την πόλη μας και όχι μόνο, θεωρώντας τα ότι ήταν μέρος των υποχρεώσεων  της ως πολίτη και δημότη.

Σχολιάστε