My Twitter Feed

17 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Παρεμβάσεις τώρα στη ΠΑΘΕ» -

Σάββατο, 16 Φεβρουάριος, 2019

«Οι άποροι δεν χρειάζονται σόου» -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Τι προβλέπει η β` φάση του ΤΕΒΑ -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

ΚΚΕ: Εκλογή νέας ΤΕ και γραμματέα -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Αγωγές από συνταξιούχους -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

30 «διμηνίτες» στο Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκρήξεις σε άσκηση χωρίς προβλήματα -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Αυτοδυναμίες χωρίς ισχύ

Του Τάσου Παππά.


Σενάρια αυτοδυναμίας μελετούν στη Νέα Δημοκρατία. Η διαφορά που έχουν στις δημοσκοπήσεις από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει γεμίσει αισιοδοξία και αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό εθεωρείτο ανέφικτο, σήμερα φαντάζει πιθανό.

Ας είναι καλά το εξωφρενικό μπόνους που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, αυτό το έκτρωμα που αποκαλείται εκλογικός νόμος το έφτιαξαν σε αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για να εξυπηρετηθούν αμοιβαίως.

Το ΠΑΣΟΚ, που έχει βγει από το κάδρο των υποψήφιων νικητών, ζητάει τώρα μεγάλη μείωση του μπόνους, ωστόσο αρνήθηκε να ψηφίσει το σύστημα απλής αναλογικής που έφερε η κυβέρνηση. Και αρνήθηκε, όχι για λόγους αρχής, αλλά γιατί το εισηγήθηκε αυτή η μισητή κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. παραμένει συνεπής στη γραμμή της. Δεν θέλει απλή αναλογική ούτε στις εθνικές ούτε στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το σκεπτικό ότι θα παραλύσουν η χώρα, οι δήμοι και οι περιφέρειες από την ακυβερνησία.

Εκεί που πιστεύει ότι είναι απαραίτητες οι ενισχυμένες πλειοψηφίες είναι στις αποφάσεις για τις απεργίες.

Κατά την άποψή της (στην οποία θα δώσει θεσμική διάσταση αν γίνει κυβέρνηση) μια απεργία είναι νόμιμη μόνο αν συγκεντρώνει το 50%+1 των εγγεγραμμένων στα συνδικάτα. Ισχυρίζεται ότι είναι δημοκρατική αυτή η αντίληψη.

Ομως δεν πρέπει να έχει γενική εφαρμογή. Αλλο πράγμα οι απεργίες και άλλο η διακυβέρνηση της χώρας.

Ετσι, στη δεύτερη περίπτωση είναι υπεραρκετό το 35%, όχι του συνόλου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά αυτών που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Με αποχή γύρω στο 40% καταλαβαίνουμε ότι στην πραγματικότητα το 35% είναι πολύ μικρότερο.

Με τον ισχύοντα νόμο μπορεί το πρώτο κόμμα με 35% να εξασφαλίσει 155 ή 160 έδρες αν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή είναι λιγότερα από οκτώ.

Τώρα, πόσο ισχυρή θα είναι μια κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά στην κοινωνία είναι μειοψηφία, και μάλιστα συντριπτική, είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί την ηγεσία της Ν.Δ.

Δεν την απασχολεί επίσης ότι στο 35% θα είναι και αυτοί που θα την ψηφίσουν ως το μικρότερο κακό (άρα χωρίς ενθουσιασμό) και αυτοί που είναι θυμωμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να τον τιμωρήσουν (άρα ούτε μέρα περίοδος χάριτος) και αυτοί που έχουν δυσφορήσει με την πολυδιάσπαση και τη φλυαρία της Κεντροαριστεράς (άρα ψηφοφόροι της Κυριακής και υποψήφιοι κοψοχέρηδες από τη Δευτέρα).

Σιγά τώρα που θα προβληματιστούν στη Ν.Δ. για το τι θα τους ξημερώσει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μπουκάρουν ξανά στο Μαξίμου, στα υπουργεία και στο κράτος. Κι όσο αντέξουν.

Ανάγωγα

Αισθητή βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα δύο τελευταία χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης, διαπιστώνει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. Εκπληξη. Αλλα μας λένε εδώ αντιπολίτευση, τραπεζίτες, ΣΕΒ, μέσα ενημέρωσης και λοιποί συγγενείς. Τι γίνεται; Ή κάποιοι καταστροφολογούν ασυστόλως ή η κ. Νουί έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και λέει ψέματα.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε