My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

“Ασπίδα” για τους συμβασιούχους

Προστασία σε χιλιάδες συμβασιούχους, προσφέρει εισαγγελική γνωμοδότηση, με την οποία υποχρεώνεται το Δημόσιο, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ να συμμορφώνονται με τις προσωρινές δικαστικές διαταγές και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που εκδίδουν τα δικαστήρια υπέρ των εργαζομένων.

kathariotita-ergazomenos-aporrimmata-001Παράλληλα υποχρεώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, να εγκρίνει τις δαπάνες για την πληρωμή των συμβασιούχων που εξασφάλισαν την παραμονή στην εργασία τους, μέσω αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Οι συγκεκριμένες προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστα, αποτελούν «εκτελεστούς τίτλους», που είναι δεσμευτικοί για τη Διοίκηση και υποχρεώνουν αυτομάτως τα αρμόδια όργανα να αποδέχονται τις υπηρεσίες των εργαζομένων και να τους καταβάλλουν τις νόμιμες αποδοχές τους για το διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

Να σημειωθεί πως η γνωμοδότηση αυτή ανοίγει το δρόμο για να πληρωθούν αναδρομικά συμβασιούχοι για όσο διάστημα τους κάλυπταν οι ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, βάζει τέλος στο καθεστώς κατά το οποίο συμβασιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά χωρίς να μπορούν να πληρωθούν και ενισχύει τη δικαστική τους προστασία.

Ο κ. Κολιοκώστας σημειώνει ότι οι συνταγματικές διατάξεις, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εγγυώνται την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε δικαστήριο, αλλά και ικανοποίηση του δικαιώματος που επιδικάστηκε από το δικαστήριο, δηλαδή την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης.

Βάσει αυτού, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να εκτελεί τις προσωρινές διαταγές ή τα ασφαλιστικά μέτρα για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και το Ελεγκτικό Συνέδριο να θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής τους

Τροπολογία για συμβασιούχους των ΟΤΑ

Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την παραμονή των συμβασιούχων στους ΟΤΑ επιχειρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή, με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αναγκών καθαριότητας των κτιρίων στους φορείς του δημόσιου τομέα, με πρόσληψη προσωπικού ι.δ.ο.χ., στην περίπτωση που οι παραταθείσες έως 31-12-2017 ατομικές συμβάσεις δεν επαρκέσουν.

Οι λόγοι για τους οποίους η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται «αναγκαία και κατάλληλη» αφορούν, αφενός, στους οικονομικούς περιορισμούς που υπαγορεύουν οι ισχύουσες διατάξεις για τις προσλήψεις στους δημόσιους φορείς, την αποφυγή περαιτέρω οικονομικής επιβάρυνσης των ΟΤΑ και το γενικότερο  εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης δεδομένων των υποχρεώσεων της χώρας και, αφετέρου, στην διασφάλιση του δικαιώματος για πρόσληψη των εμπλεκομένων στη σχετική διαδικασία, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Γεροβασίλη: Θα πληρωθούν

 «Οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας δεν θα μείνουν απλήρωτοι σε καμία περίπτωση», διαβεβαίωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την παρουσίαση στη Βουλή της τροπολογίας για την αντιμετώπιση των αναγκών των φορέων του Δημοσίου και ειδικότερα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον τομέα της καθαριότητας.

Όπως η ίδια διευκρίνισε η τροπολογία ήταν απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας, στους δήμους, οι οποίοι επωμίζονται σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη.

Επίσης εξήγησε ότι η τροπολογία κατέστη απαραίτητη για να ξεπεραστεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την παράταση σε συμβάσεις εργαζομένων για την καθαριότητα, ενώ κάποιοι δήμοι είχαν ήδη διενεργήσει προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού για το 2017 και επισήμανε ότι οι δήμοι είχαν συμφωνήσει.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η υπουργός υπενθύμισε ότι η λύση είχε προταθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και υπήρξε συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση πως η τροπολογία θα λύσει το θέμα. Γι’ αυτό χαρακτήρισε τη ρύθμιση «υλοποίηση της δέσμευσής μας απέναντι στην αυτοδίοικηση» και κάλεσε τους εκπροσώπους της να τη στηρίξουν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Γεροβασίλη «αν το πρόβλημα παρέμενε χωρίς την τροπολογία, θα επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των δήμων και δεν θα ήταν εύκολο να αντέξουν αυτό το βάρος». Συμπλήρωσε πως με την τροπολογία, οι δήμοι που είχαν ήδη διενεργήσει προκηρύξεις για προσλήψεις και έχουν προχωρήσει στην έκδοση οριστικών πινάκων κατάταξης δεν υποχρεούνται να προσλάβουν άμεσα τους επιτυχόντες.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι δήμοι δύνανται να καλύψουν τον τομέα της καθαριότητας με παρατάσεις των συμβάσεων του ήδη απασχολούμενου προσωπικού και, παράλληλα, να μεταθέσουν τις προσλήψεις των νέων επιτυχόντων για το 2018.

Πηγές: dikaiologitika.gr – alphafm.gr

Σχολιάστε