My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

“Δωρεάν μαζικά τεστ στα σχολεία”

Με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών αναφέρεται στα “αναγκαία μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν άμεσα στα σχολεία του Κιλκίς για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοιού”.

Κάνοντας λόγο για ¨επιτακτική ανάγκη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία του Κιλκίς”, η ΑΣΕ ζητά μεταξύ άλλων τα “δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και υπόλοιπο προσωπικό των σχολικών μονάδων”.

Η ανακοίνωση:

“Η καθημερινή ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, το τελευταίο διάστημα, πανελλαδικά, και ειδικά σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ανησυχητικό τρόπο ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των σχολείων μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, όχι μόνο γιατί «ξεμπέρδεψε» με τις δικές της ευθύνες με μία μάσκα κι ένα παγουρίνο, αλλά και γιατί – ακόμα και σήμερα – αφήνει απροστάτευτους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους.

Από την αρχή της χρονιάς δεν ικανοποίησε κανένα από τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για τμήματα των 15 μαθητών, για αξιοποίηση άλλων χώρων ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, για πρόσληψη εκπαιδευτικών, για αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ.

Επιπλέον, εν μέσω δεύτερου κύματος έξαρσης του κορονοϊού δεν πραγματοποιεί δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και προσωπικό, ακόμα και σε σχολεία που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, οδηγώντας τελικά όλους τους παραπάνω είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είτε να συνεχίζουν «κανονικά» τη ζωή τους στο σπίτι και στην εργασία τους με την αγωνία αν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό και το ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον ιό σε συγγενικά τους πρόσωπα και συναδέλφους τους.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική αν αναλογιστούμε τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην ΠΕ Κιλκίς και το κλείσιμο σχολικών τμημάτων, τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία του νομού, τα 20άρια και 25άρια τμήματα ειδικά στις πόλεις του Κιλκίς και του Πολυκάστρου, τις μικρές αίθουσες ή τις αίθουσες χωρίς κατάλληλο εξαερισμό, τη μεταφορά μαθητών με λεωφορεία με πληρότητα πάνω από 50% (ακόμα και πάνω από 85%), την καθημερινή μεταφορά δεκάδων εκπαιδευτικών από και προς τη Θεσσαλονίκη κτλ.

Είναι προκλητικό η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να δηλώνουν ότι «στα σχολεία τηρούνται αυστηρά τα μέτρα και γι’ αυτό δεν έχουμε κρούσματα», και ταυτόχρονα να «κουνάνε το δάχτυλο» στη νεολαία, λες και δεν γνωρίζουν ότι συνωστισμός υπάρχει και στις αυλές των σχολείων, ειδικά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως και σε αρκετά δρομολόγια σχολικών λεωφορείων.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη την υγιεινή και την ασφάλεια στα σχολεία. Απέναντι στην κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, που ρίχνει το βάρος της προστασίας της υγείας στην ατομική ευθύνη, και τα ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία με ευθύνη και των Δημοτικών Αρχών Κιλκίς και Παιονίας, δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Ζητάμε τα αυτονόητα που, όμως, δεν είναι δεδομένα, πριν να είναι πολύ αργά και για το Κιλκίς:

  • Να ξεκινήσει η διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολικών μονάδων, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί. Τακτικές απολυμάνσεις των σχολείων και παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας.
  • Να διενεργούνται άμεσα, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, στα Νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας και στα Κέντρα Υγείας του νομού ή από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, δωρεάν μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και προσωπικό στα σχολεία που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
  • Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να υπάρξουν επιπλέον δρομολόγια για τους μαθητές που μεταφέρονται με 50% πληρότητα στα λεωφορεία και τα ταξί.
  • Να τοποθετηθεί το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία.
  • Να δοθούν άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.

Καλούμε τους ΣΕΠΕ Κιλκίς και ΣΕΠΕ Παιονίας, την ΕΛΜΕ Κιλκίς να υιοθετήσουν τις παραπάνω δίκαιες και αυτονόητες διεκδικήσεις και να οργανώσουν τον αγώνα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία.”

Σχολιάστε