Ας γνωρίσουμε τρεις παλιούς βουλευτές
Ας γνωρίσουμε τρεις βουλευτές, που είτε εκλέχτηκαν στο νομό μας, είτε σε άλλες εκλογικές περιφέρειες αλλά που είχαν στενή σχέση με το Κιλκίς. Ο Χρήστος Αβραμίδης, πατέρας του Αλέξανδρου, διετέλεσε βουλευτής Κιλκίς, ο Κώστας Γαβριηλίδης βουλευτής Θεσσαλονίκης αλλά και δήμαρχος Κιλκίς, κι ο Αλέξανδρος Καραδόδωρος που μεγάλωσε στο Λατόμι Πολυκάστρου εκλέγονταν επί σειρά ετών βουλευτής Θεσσαλονίκης. Ιδού βιογραφικά στοιχεία τους απ` τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Ο Χρήστος Αβραμίδης γεννήθηκε το 1892 στις Τίκφες της Μακεδονίας (σήμερα στην ΠΓΔΜ). Κατάγονταν από οικογένεια Μακεδονομάχων. Μέλος της οικογένειας ήταν ο Πέτρος Αβραμίδης, οπλαρχηγός της Μακεδονικής Επανάστασης του 1878, ενώ θείος του ήταν ο οπλαρχηγός Ιωάννης Ραδιναλής.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αναδείχτηκε σε ανώτατο στρατιωτικό. Το 1916ενώ υπηρετούσε με το βαθμό του λοχαγού στη Θεσσαλονίκη, έλαβε μέρος στο Κίνημα Εθνικής Αμύνης.
Το 1944, μετά τη Συμφωνία της Καζέρτας και τη νέα Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που σχηματίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, ορίστηκε ως στρατιωτικός διοικητής Θεσσαλονίκης, ο Παυσανίας Κατσώτας, ενώ Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος, ορίστηκε ο Γεώργιος Μόδης. Στις 25 Οκτωβρίου, με την παραίτηση του Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου από στρατιωτικό Διοικητή Αττικής και την αντικατάστασή του από τον Παυσανία Κατσώτα, δημιουργήθηκε στρατιωτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος και προτάθηκε από το Γεώργιο Μόδη στον Γεώργιο Παπανδρέου, ο στρατηγός Χρήστος Αβραμίδης να αναλάβει Στρατιωτικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος με έδρα τηΘεσσαλονίκη. Ο Χρήστος Αβραμίδης ανέλαβε τη θέση, μέσα σε μια χαώδη κατάσταση, λόγω συνεχών εμφύλιων διενέξεων.
Μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου και εκλέχτηκε επανειλημμένα βουλευτής Κιλκίς (όπου είχε προσφύγει η οικογένειά του από τις Τίκφες μετά το 1913 και την κατάληψη της περιοχής από τους Σέρβους). Αποστάτησε από την Ένωση Κέντρουτο 1965 και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Αθανασιάδη – Νόβα, ως υπουργός Βορείου Ελλάδος. Στη συνέχεια αποχώρησε από την πολιτική. Γιος του ήταν ο επίσης πολιτικός Αλέξανδρος Αβραμίδης.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στον Νότιο Καύκασο (νομός Καρς) και καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Τις σπουδές του ανέλαβε ένας ευκατάστατος θείος του. Έκανε σπουδές παιδαγωγικής και απέκτησε δίπλωμα δασκάλου της ρωσικής γλώσσας.
Κατά την περίοδο της θητείας του στον τσαρικό στρατό, ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Το 1920 η οικογένειά του έφυγε από την επαναστατημένη Ρωσία και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ειδικότερα στον νομό Κιλκίς. Εν συνεχεία έγινε πρόεδρος του χωριού του (Κοκκινιά) και έπειτα πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού.
Αργότερα ο Γαβριηλίδης εντάχθηκε στο Αγροτικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1923. Στα πλαίσια αυτού, ο νεαρός Γαβριηλίδης αγωνίστηκε για την επίλυση των ακανθωδών ζητημάτων που απασχολούσαν τότε τους αγρότες.
Έπειτα από την κήρυξη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου συνελήφθη και εκτοπίστηκε στην Ανάφη. Κατάφερε να δραπετεύσει μαζί με άλλους εξορίστους, για να συλληφθεί ξανά το 1938 και να εγκλειστεί στο κάτεργο της Κέρκυρας. Με την εισβολή των Ναζί εστάλη στο Στρατόπεδο Λάρισας. Ύστερα από τη συνθηκολόγηση των Ιταλών δραπέτευσε και ανέβηκε στο βουνό, όπου έλαβε μέρος στην ΠΕΕΑ, την Κυβέρνηση του Βουνού, ως υπουργός Γεωργίας.
Έπειτα από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας άρχισε ο άγριος διωγμός των αριστερών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, το Δεκέμβριο του 1944. Ο Γαβριηλίδης συνελήφθη για μία ακόμη φορά και εξορίστηκε στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άη – Στράτη.Το 1932 εξελέγη βουλευτής στον Νομό Θεσσαλονίκης και 4 χρόνια αργότερα εξελέγη δήμαρχος Κιλκίς με το Παλλαϊκό Μέτωπο.
Κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο του 1951 ο Γαβριηλίδης εξελέγη βουλευτής, μαζί με άλλους 6 εκτοπισμένους (Ηλιού, Ιμβριώτης, Πρωϊμάκης, Σαράφης, Τσόχας, Χατζημιχάλης. Οι εκλεχθέντες οδηγήθηκαν στην Αθήνα από τον Άη – Στράτη, αλλά με απόφαση του εκλογοδικείου ακυρώθηκε η εκλογή τους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην εξορία. Εκεί πέθανε ο Γαβριηλίδης στις 27 Σεπτεμβρίου 1952 την ημέρα της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΘΟΔΩΡΟΣ
Ο Αλέξανδρος Καραθόδωρος γεννήθηκε το 1908 στην περιοχή των Τρικάλων. Μεγάλωσε στο περιβάλλον μιας νομαδικής οικογένειας Σαρακατσαναίων που τα καλοκαίρια μετακινούνταν με τα κοπάδια στην περιοχή “Μηλιάκι” Βερμίου. Σε ηλικία 12 ετών (1920), η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στο (Σπανό) Λατόμι Πολυκάστρου της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς. Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκλέγονταν ανελλιπώς βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης από το 1946 έως το 1967. Αρχικά εκλέγονταν με τo Μεταρρυθμιστικό Κόμμα και στη συνέχεια με το Λαϊκό Κόμμα. Το 1952, συμμετέχοντας στον Ελληνικό Συναγερμό, ανέλαβε υπουργός συγκοινωνιών στην Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπάγου. Μετά το1954 αποχώρησε από το κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου και ακολούθησε το Σπύρο Μαρκεζίνη στο Κόμμα των Προοδευτικών. Διατέλεσε επίσης υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ΚυβέρνησηΣτέφανου Στεφανόπουλου το 1965. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πέθανε στην Αθήνα το 1981. Στο χωριό του, στο Λατόμι Κιλκίς διατηρείται η οικία του που αποτελεί και αξιοθέατο της περιοχής.
καντε και ένα αφιέρωμα μόνο στον κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ο οποίος ήταν ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομα του με τα έργα στο Κιλκίς όσο κανείς άλλος πολιτικός του τόπου μας.Αναφέρω ενδεικτικά:πυροσβεστική στο Κιλκίς, γυμναστήριο Κιλκίς, κεντρο νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Καμπάνη, πρωτοδικείο – εισαγγελία,οδικές υποδομές ανά τον νομό, ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, ….. που δεν τα θυμάμαι αυτή την στιγμή.Ενα λοιπόν αφιέρωμα και αν χρειασθείτε θα σας βοηθήσω…..καλησπέρα σας