My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

“Αρνούνται συνεδρίαση για σχολεία

«Γιατί ο δήμος αρνείται την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σχολεία και τα περιοριστικά μέτρα;», αναρωτιέται ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, Δημήτρης Αγαθόπουλος, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:

«Με καθυστέρηση δέκα ημερών ήρθε αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου, στο αίτημα δύο Δημ. Παρατάξεων, του «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ»  και της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα την ετοιμότητα των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

          Οι προσχηματικοί λόγοι ότι απαιτείτο το 1/3 του συνόλου των συμβούλων ή δεν γίνονται δια ζώσης συνεδριάσεις του Δ.Σ, δεν πείθουν κανέναν. Εάν υπήρχε η βούληση από την Διοίκηση του Δήμου για μία εφ’ όλης της ύλης  συζήτηση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η συζήτηση θα ήταν εφικτή. Προφανώς η βούληση δεν υπήρξε, κρίνοντας ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και δεν υπάρχουν  περιθώρια συζήτησης.

          Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι, και ούτε τόσο απλά. Η Διοίκηση του Δήμου έχει συγκεκριμένες ευθύνες, όσο αφορά την καλή λειτουργία και την καθαριότητα  των σχολείων, και το Δ.Σ έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση, πολύ περισσότερο σε αυτές τις δύσκολες περιόδους της πανδημίας του covid-19, να ερευνήσει και να επισημάνει προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται ή θα παρουσιαστούν  και θα έχουν ευρύτερο κοινωνικό, πιθανόν και πολιτικό περιεχόμενο. Μία τέτοια συζήτηση θα είχε ως αντικείμενο να προετοιμαστεί εγκαίρως ο Δήμος για να τα αντιμετωπίσει.

          Έτσι όμως όπως εξελίχθηκαν και εξελίσσονται τα πράγματα, με αυτή την εγωιστική συμπεριφορά   του ενός ανδρός αρχή, δεν εντοπίζονται και πολύ περισσότερο δεν επιλύονται τα προβλήματα.

          Ποια θα ήταν τα προβλήματα που δεν θα επιθυμούσε η Διοίκηση του Δήμου να ακουστούν σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ;

1)    Παρ’ όλο που προσλήφθηκε σημαντικός αριθμός καθαριστριών, αρκετά σχολεία και ιδίως τα Δημοτικά, παραμένουν με μία καθαρίστρια η οποία τρέχει και δεν φτάνει για να ανταποκριθεί στα αυξημένες απαιτήσεις καθαριότητας λόγω της πανδημίας covid-19.

2)    Για να μην δυσαρεστήσει την Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ακουστεί και πολύ περισσότερο να ζητήσει την επίλυση του καθολικού αιτήματος για την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα. Αίτημα το οποίο φυσικά προϋποθέτει αύξηση των αιθουσών και προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το παράδειγμα της Ιταλίας με την αύξηση των αιθουσών, τα μονοθέσια θρανία, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και την δραστική αύξηση κονδυλίων στην παιδεία, δεν περνάει από το «μυαλό» της Κυβέρνησης. Από το Απρίλιο θα έπρεπε Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι να είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

3) Δεν θα έπρεπε να παρθούν μέτρα για την ανισοκατανομή αριθμού μαθητών μεταξύ του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ;  Δεν θα έπρεπε να προβλεφθεί η εγκατάσταση του νέου σχολείου να μην γίνει στον χώρο υφιστάμενου αλλά να επιλεγεί κάποιος άλλος; Δεν έπρεπε, έστω καθυστερημένα, να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ανεύρεση και προετοιμασία νέων χώρων για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας όταν το απαιτήσουν οι ανάγκες; Πρόταση την οποία είχαμε κάνει έγκαιρα σε συνεδρίαση του Δ.Σ.

4)    Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα σχολεία, π.χ μάσκες, ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, ο αυξημένος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα, οι περιορισμοί στις κινήσεις των μαθητών, η καθαριότητα κ.ά οδήγησαν πολλές μαθητικές κοινότητες σε αποχή, σε καταλήψεις ή άλλες μορφές αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για τις οποίες λοιδορήθηκαν και κατηγορήθηκαν ότι ήταν υποκινούμενες. Μία συζήτηση στο Δ.Σ θα μπορούσε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα άφηνε περιθώρια για απειλές, χειροδικίες, ύβρεις και φθορές προς τους μαθητές και τα σχολεία, όπως συνέβη σε πολλές σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα.

5)    Παρεμπιπτόντως τέλος θα μπορούσε να συζητηθεί και η άδικη και αναίτια απόφαση της Κυβέρνησης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Κιλκίς. Άλλη βαρύτητα θα είχε μία ομόφωνη αντίδραση του Δ.Σ από το επικοινωνιακού χαρακτήρα αίτημα του κ. Δημάρχου προς τον φίλο κ. Χαρδαλιά, ο οποίος αντί να κάνει δεκτό το αίτημα παράτεινε τα περιοριστικά μέτρα για άλλες 10 μέρες. Μία τέτοια ομόφωνη απόφαση θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, του εμπορικού κόσμου και των συμπολιτών μας που υφίστανται μια ταλαιπωρία χωρίς να υπάρχουν οι αντικειμενικοί λόγοι για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Επιμένουμε στην άποψη ότι, η Διοίκηση του Δήμου συνεχίζει την τακτική υποβάθμισης του ρόλου του Δ.Σ και των Δημ. Συμβούλων για μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Τα αιρετά όργανα τα θέλουν ως διεκπεραιωτές και χειροκροτητές  των αποφάσεων των ολίγων και όχι ως όργανα διεκδίκησης, πίεσης και ανάδειξης τοπικών ζητημάτων.”

Σχολιάστε