My Twitter Feed

22 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είσοδος “μυρίων” απ` το Βορά! -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Λαμπρός γιορτασμός του 1913 -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

“Διαδικασία πριν τη κάλπη” -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΚΚ: Ψήφισμα για τη FIERATEX -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πρωτιά ΠΕΚ στην ΕΛΜΕ Κιλκίς -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Επιτέλους, φράγμα Μεταξοχωρίου -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Γαστρονομία και πολιτισμός -

Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Ο γιορτασμός της 21ης Ιουνίου 1913 -

Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Από τα πριν … στα τωρινά

Του Χρήστου Σπίγκου.


Αγαπημένη μου σε θυμάμαι στο γυμνάσιο να μου μιλάς με σιγουριά για τα ιερά και τα όσια του έθνους, τους θεσμούς της πολιτείας και τους κανόνες. Και μέσα σε όλα τούτα κυριαρχούσαν ο Άναξ, η Άνασσα και η Βασιλομήτωρ ως θεμέλια και ρυθμιστές του πολιτεύματος, μαζί με τον Στρατό και το κόμμα μας την ΕΡΕ, που έγραφε και συνάμα δίδασκε ιστορία σύμφωνα με τις ανάγκες του νικητή μιας εποχής. Η ιστορία του σχολείου έφτανε μέχρι τον Καποδίστρια, μα οι «προαιώνιοι» εχθροί του έθνους ήσαν παρόντες σε κάθε ευκαιρία. Όλα τα δικά μας στρογγυλεμένα και ανώδυνα, και όλα των «άλλων» μισητά και ερεβώδη.

Η ανεμελιά της αγωνίας για το αύριο σοβαρεύτηκε απότομα. Ήταν τότε που ένα απότομο χτύπημα στην εξώθυρα μας προσγείωσε στα πόδια του εφιάλτη. Λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα άρχιζε η επταετία των παθών της Πατρίδας από μια δράκα επίορκων «υπερασπιστών» της. Ήταν τότε που η Φιλόλογος μπήκε να μας διδάξει Αντιγόνη, και, προσπερνώντας γραμματική και συντακτικό, μας δίδαξε τι πάει να πει Πολίτης και καθήκον όποτε τύχει να βρεθεί μπροστά μας ο Κρέοντας που καιροφυλακτεί να μας αιφνιδιάσει.

Μεγάλο το σοκ, μεγαλύτερη η οδύνη της σταδιακής αποδόμησης των διδαχθέντων. Η τιμημένη στολή λέκιασε και η ιστορία των νικητών θόλωσε. Στο φοιτητικό στέκι ψιθυρίζαμε την ιστορία που ξαναδιαβάσαμε με άλλη, πιο καθάρια, ματιά, και στο φλερτ μαζί με την αγάπη μπλέκαμε και το δέον πράττειν.

Ο χρόνος κύλισε, ο Κρέοντας ηττήθηκε και έφυγε για να ξανακρυφτεί πίσω από τον ήλιο. Πίσω του, ερείπια σε έθνος και στερεότυπα, δοξασίες, εμμονές και βεβαιότητες. Η στολή καθάρισε και διεκδίκησε ξανά τον ρόλο που της αξίζει. Τη φύλαξη της Πατρίδας. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα στάθηκε στο σύνολό του δίπλα στον Στρατό μας, διαψεύδοντας στην πράξη ανιστόρητες εμμονές περί εθνικής μειοδοσίας του απέναντι.

Και να που ξαφνικά ήλθαν και πάλι τα πάνω κάτω. Η παράταξη, που ιστορικά διεκδικούσε τον θορυβώδη θεματοφύλακα της εθνικής ασφάλειας, είδε τον σημερινό αρχηγό της να παρακολουθεί για λόγους «εθνικής ασφαλείας» τον πλέον αρμόδιο για την υπεράσπιση της εθνικής μας ασφάλειας, τον ίδιο τον αρχηγό του Ελληνικού Στρατού.

Όνειδος και παράνοια μαζί, απότοκα της αρρωστημένης νοοτροπίας ενός ανθρώπου που δείχνει να βρέθηκε τυχαία στο τιμόνι μιας παράταξης, την ιστορία της οποίας ποτέ δεν σεβάστηκε. Φαντάστηκε ποτέ κανένας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να κρυφακούει υπουργούς του ή τον Γεώργιο Ράλλη να παρακολουθεί την ηγεσία του στρατεύματος;

Η διαφωνία μου με την παράταξη αυτή δεν με εμποδίζει να υποστηρίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της εμφορείται από έναν κώδικα αξιών που παρασάγγας απέχει από αυτόν των σημερινών διωκτών της τύχης που διοικούν τη χώρα.

Αγαπημένη μου νιότη πάντα θα σε θυμάμαι με τη νοσταλγία του ταξιδιώτη που γνώρισε τόπους, ρύμας και αγυιάς και έμαθε να βελτιώνεται, όχι μόνο από τον διπλανό, αλλά και από τον απέναντι.

Άρθρο στο facebook

Σχολιάστε