My Twitter Feed

5 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική εκδήλωση με αισιοδοξία -

Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ελευθέρια Στίβου στο Στάδιο Κιλκίς -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Αποχή, άκυρο, λευκό. Τι λένε;

Του Τάσου Παππά.


Σε ποια επίπεδα θα κινηθεί η αποχή στις ευρωεκλογές; Θα έχουμε αρνητικό ρεκόρ; Τα μαντάτα από την Ευρώπη δεν είναι καλά.

Οι ενδείξεις στην Ελλάδα μάς προετοιμάζουν για εκπλήξεις. Τα άκυρα; Τα λευκά; Πρέπει να προστεθούν στην αποχή; Μήπως είναι κάτι άλλο; Το άκυρο με πρόθεση και το άκυρο από λάθος σίγουρα δεν μπαίνουν στην ίδια κατηγορία. Το λευκό; Δεν πρέπει να εντάξουμε στην ομάδα των αδιάφορων ή των χαβαλέδων όσους και όσες ψηφίζουν λευκό. Αν ήταν αδιάφοροι δεν θα πήγαιναν στις κάλπες. Ψάχνονται οι δημοσκόποι και τα επιτελεία των κομμάτων. Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορεί να γίνουν.

Ποια μηνύματα θα στείλουν όσοι και όσες επιλέξουν τις παραπάνω στάσεις; Αυτό κι αν είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Το τσουβάλιασμα είναι μια συνήθης μέθοδος. Ωστόσο δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Τα κόμματα καλούν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες γιατί η αποχή -όπως λένε- δεν είναι η λύση. Να διαλέξουν κάτι έστω με τη λογική του μικρότερου κακού; Εστω βρίζοντας; Εστω κρατώντας τη μύτη τους την ώρα που θα ρίχνουν το ψηφοδέλτιο; Το προτιμούν τα κόμματα. Το έχουν κάνει πολλοί πολίτες και σε ευρωεκλογές και σε εθνικές εκλογές. Οχι μία φορά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Αρκετές.

Υπάρχουν αυτοί/-ές που συνειδητά θα κάτσουν σπίτι τους ή θα πάνε στις παραλίες. Οι αδιάφοροι όχι από θέση αρχής αλλά συγκυριακά επειδή στις ευρωεκλογές δεν βγάζουμε κυβέρνηση. Υπάρχουν αυτοί/-ές που δεν θα πάνε ψηφίσουν γιατί δεν γουστάρουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Η αντιπολιτική λογική. Επικίνδυνο φαινόμενο, ωστόσο υπαρκτό. Υπάρχουν αυτοί/-ές που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα όποιο κόμμα κι αν κερδίσει τις εκλογές. Οι απογοητευμένοι που κάποτε επένδυσαν σε κάποια παράταξη, αλλά οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν. Υπάρχουν αυτοί/-ές που είναι θυμωμένοι με το κόμμα που είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, δεν θέλουν να πριμοδοτήσουν άλλο και ακολουθούν τον δρόμο της αποχής. Υπάρχουν αυτοί/-ές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αριστεράς και επιλέγουν την αποχή γιατί δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τη μίζερη κατάσταση στην οποία είναι βυθισμένος αυτός ο χώρος που ταλαιπωρείται συνεχώς από διασπάσεις, μικρομεγαλισμούς, ηγεμονισμούς, ναρκισσισμούς και εμφυλίους.

Υπάρχουν αυτοί/-ές που διαφωνούν ριζικά με τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και θέλουν με την αποχή να στείλουν ένα μήνυμα προειδοποίησης στα κόμματα είτε είναι εξουσίας είτε είναι διαμαρτυρίας είτε είναι μιας χρήσεως. Υπάρχουν αυτοί/-ές που είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιθυμούν την επιστροφή στο έθνος-κράτος. Επιλέγουν την αποχή και όχι τα κόμματα που υποστηρίζουν την πολιτική εξόδου.

Υπάρχουν οι ευρωσκεπτικιστές/-ίστριες που θέλουν μια διαφορετική Ευρώπη, απαιτούν να σταματήσει «ο διαχωρισμός από τη μια ο ζωτικός χώρος των πολιτών της Ενωσης, από τη άλλη ο σχεδόν απομονωμένος βιότοπος των θεσμικών οργάνων» (Χ. Μ. Εντσενσμπέργκερ «Το γλυκό τέρας Βρυξέλλες», σελ. 104, εκδόσεις Νεφέλη). Δεν προτείνουν την έξοδο από την Ε.Ε. Επιλέγουν την αποχή και όχι τα σχήματα που καταθέτουν αυτή τη θέση. Προφανώς δεν είναι όλοι και όλες το ίδιο. Δεν έχουν τις ίδιες αγωνίες, δεν τους απασχολούν τα ίδια προβλήματα, δεν έχουν τις ίδιες παραστάσεις, δεν ανήκουν στην ίδια κοινωνική ομάδα. Κάποιοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Αλλοι βλέπουν μεσίστιο το μέλλον της Ευρώπης. Αθροιστικά πάντως είναι υπολογίσιμο μέγεθος που τείνει να γίνει πλειοψηφικό.

Ανάγωγα

Ποιος φταίει για τις θηριώδεις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος; Μα είναι φανερό. Ο Πούτιν, η Χαμάς, τα καιρικά φαινόμενα, ο εισαγόμενος πληθωρισμός και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τα μνημόνια. Μασημένη τροφή θέλετε.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε