My Twitter Feed

14 Νοέμβριος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ΚΔΑΠ -

Τρίτη, 14 Νοέμβριος, 2017

Αποφάσεις με οριακές πλειοψηφίες -

Τρίτη, 14 Νοέμβριος, 2017

Μέρισμα 1,4 δις στους αδύναμους -

Τρίτη, 14 Νοέμβριος, 2017

Σε 4 κτήρια τα 2ο ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ! -

Δευτέρα, 13 Νοέμβριος, 2017

Κιλκίς: Πρωτιά Ανδρουλάκη αλλά… -

Κυριακή, 12 Νοέμβριος, 2017

Κιλκίς: Μπροστά ο Ανδρουλάκης -

Κυριακή, 12 Νοέμβριος, 2017

Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές -

Κυριακή, 12 Νοέμβριος, 2017

Πιστοποιημένος ο Παπαδόπουλος -

Κυριακή, 12 Νοέμβριος, 2017

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ΚΔΑΠ

*Δήλωση του ΑλλάΖΩ.

Επί τρεις μήνες (από τον περασμένο Αύγουστο) παραμένουν απλήρωτοι οι 14 εργαζόμενοι του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), του Δήμου Κιλκίς και συγκεκριμένα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιών με Αναπηρία ( ΚΔΑΠ-ΜεΑ), του ΚΔΑΠ, του βρεφικού και του παιδικού σταθμού.

Σύσσωμη η μειοψηφία ζήτησε στη χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δημιουργηθεί από το δήμο ένα σχετικό αποθεματικό έτσι ώστε να γίνονται πληρωμές μισθών κάθε φορά που η χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) καθυστερεί να καταβάλει το ποσό της συγκεκριμένης μισθοδοσίας.

Θέτοντας το θέμα στο ΔΣ, η Ιωάννα Ρούσσου τόνισε πως «ενώ άλλοι δήμοι, εδώ και χρόνια, έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν αποθεματικό, ώστε οι εργαζόμενοι να μη μένουν απλήρωτοι ούτε μια μέρα τον χρόνο, στον δήμο μας δε συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Απ` τη πλευρά του, ο Γιάννης Φαχουρίδης υπογράμμισε ότι υφίσταται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι από τον δήμο, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται.

Απαντώντας ο δήμαρχος Δ. Σισμανίδης ισχυρίστηκε ότι μια απόφαση πληρωμής από τον δήμο θα απορρίπτονταν από τον επίτροπο που ελέγχει τα οικονομικά του, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕΤΑΑ θα καταβάλει τη σχετική πίστωση μέχρι αύριο 15 Νοεμβρίου.

Δήλωση ΑλλάΖΩ

Σχετικά με το θέμα οι δημ. σύμβουλοι της παράταξης ΑλλάΖΩ, Ιωάννα Ρούσσου και Αγγελική  Αντωνιάδου, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), του Δήμου Κιλκίς. Μία δομή η οποία συμμετέχει στην δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και υλοποιείται  από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ). Συνολικά στην δράση απασχολούνται  14 άτομα στις εξής δομές: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης  Παιδιών με Αναπηρία ( ΚΔΑΠ-ΜεΑ), ΚΔΑΠ, βρεφικός και παιδικός σταθμός. Ωστόσο, αν και πρόκειται για μια δομή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται εκεί είναι άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ), οι εργαζόμενοι σε αυτήν παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο και οι προοπτικές αποπληρωμής τους είναι δυσοίωνες.

Η χρηματοδότηση από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) δεν επαρκεί, επειδή καλύπτει μόνο το 80% του αναγκαίου ποσού, ενώ το υπόλοιπο ποσό, του 20%, μπορεί να καταβάλλεται  από τον εκάστοτε Δήμο. Κάτι που εφαρμόζεται σε άλλους Δήμους της χώρας μας που διαθέτουν τέτοιου είδους κοινωνικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους, όχι όμως και στον Δήμο Κιλκίς. Το χρηματικό ποσό, επίσης, καθυστερεί να εκταμιευτεί, άγνωστο για ποιο λόγο, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για πολλούς μήνες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, ενώ άλλοι Δήμοι, εδώ και χρόνια, έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν αποθεματικό, ώστε οι εργαζόμενοι να μη μένουν απλήρωτοι ούτε μια μέρα τον χρόνο, στον Δήμο μας δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Επίσης σύμφωνα με τροπολογία που έγινε σε σχετικό νόμο, στο ΦΕΚ Τεύχος Α’107/31-07-2017, διασφαλίζεται η νομιμότητα των παραπάνω ενεργειών από τους ΟΤΑ, αλλά δυστυχώς, ακόμη και μετά από αυτό, η αδιαφορία εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρωτοφανής. Οι εργαζόμενοι οδεύουν προς τις γιορτές των Χριστουγέννων απλήρωτοι, παρ΄όλο που η Δομή στην οποία απασχολούνται, απευθύνεται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν αυξημένης προστασίας και  η επιτυχής υλοποίηση της δράσης της κρίνεται απολύτως αναγκαία, κάτι που δεν είναι εφικτό κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

  • Για ποιόν λόγο δεν εφαρμόζεται από την Διοικούσα Αρχή ο προαναφερθείς σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί  από 31/07/2017;
  • Για ποιόν λόγο δεν ενεργοποιούνται έγκαιρα οι διαδικασίες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ΚΔΕΚ από το Δήμο και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, εφόσον μάλιστα υπάρχει ταμειακό απόθεμα στο Δήμο όπως πολύ συχνά αναφέρεται από τους διοικούντες;
  • Ποιές ενέργειες έχουν γίνει εκ μέρους της ΚΔΕΚ, ώστε να εξασφαλισθούν οι πληρωμές των εργαζομένων μηνιαίως, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή της, ανεξάρτητα από τη ροή της χρηματοδότησης για την επόμενη χρονιά;
  • Οι υπόλοιποι υπάλληλοι της ΚΔΕΚ, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τη μισθοδοσία τους, κι αν όχι όλοι, ποιοί;
  • Είναι ενσωματωμένοι ή όχι, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών; Τυπικά αναφέρεται από τους ίδιους ότι ανήκουν, αλλά επί της ουσίας δεν πληρώνονται κάθε μήνα όπως, επίσης «τυπικά», θα έπρεπε.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει και να διασφαλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία αυτών των ιδιαίτερα ευαίσθητων Κοινωνικών Δομών. Όταν αυτές οι Δομές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, προβλήματα που διαταράσσουν την ισορροπία τους, τότε η κοινωνία μας νοσεί θανάσιμα. Θεμελιώδης αρχή μιας ευνομούμενης κοινωνίας είναι η προστασία των ατόμων με αναπηρίες, καθώς έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ότι έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους άλλους πολίτες. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας, κάθε κοινωνίας που διέπεται από αρχές και διατηρεί τις αξίες της. Υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να προστατεύει τα δικαιώματα της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο, το οποίο κατά καιρούς επικαλείται ότι στηρίζει.»

 

 

Σχολιάστε