My Twitter Feed

1 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Απαράδεκτες μεθοδεύσεις ΕΕ”

O πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης , απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό την ακόλουθη επιστολή:

“Με αφορμή τις διεργασίες, που λαμβάνουν χώρα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για το σύστημα Nutri-Score στην αξιολόγηση των τροφίμων, θεωρούμε χρέος να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Η μέθοδος είναι αντιεπιστημονική, αγνοεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο ανάδειξης ποιοτικών διατροφικών προϊόντων και στερείται κάθε σχετικής και συγκριτικής βάσης αξιολόγησης.

2. Αδιανόητο να συγκρίνονται με βαθμολογία σε Score ανόμοια διατροφικά προϊόντα. Η αξιολόγηση για το αλάτι, την ζάχαρη, το λίπος, το κορεσμένο λίπος, πόσο μάλλον οι θερμίδες έχει αξία να συγκρίνονται μεταξύ ομοειδών προϊόντων ή του ίδιου διατροφικού προϊόντος, με διαφορετική πηγή παραγωγής.

3. Διεθνώς λαμβάνονται υπ’ όψιν πολυάριθμοι διατροφικοί παράγοντες, υψίστης μάλιστα αξίας για την υγεία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού (βιταμίνες, προβιοτικά, πρεβιοτικά κ.ά.).

4. Κάθε διατροφικό προϊόν συγκεντρώνει στοιχεία που το χαρακτηρίζουν για την ταυτότητά του και δευτερεύοντα ή και τριτεύοντα που απλώς υπάρχουν. Θα είχε αξία να προσμετρώνται δείκτες της ταυτότητός του και να αξιολογείται.

5. Θα μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν και να έχουν την επιστημονική τους αξία οι δείκτες που αναφέρονται από την Ε.Ε., για την υγιεινή και ασφάλεια, όπως και για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Επ’ ουδενί όμως να αναφέρονται ως Score στην προμετωπίδα της συσκευασίας, πλην του πίνακα συστατικών.

6. Ανεπίτρεπτο η Ε.Ε. να αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες ποιοτικής κατάταξης προϊόντων και κατά την υποκειμενική ζήτηση του καταναλωτή (χρώμα, μέγεθος, γεύση, υφή κ.ά.)

7. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια διασφάλισης των ποιοτικών ευρωπαϊκών τροφίμων, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. για ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ ή και Σήματος, που θα πρέπει να προστατευθεί και όχι να διασπάται με απαράδεκτο τρόπο. Όταν μάλιστα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μην εκφυλισθεί αυτή η κατάταξη με εθνικές πολιτικές πιστοποίησης. Πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα προσοχή και φροντίδα και όχι ενέργειες με σκοπιμότητες που ακυρώνουν την μέχρι τούδε ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Είναι ανάγκη υπό την ηγεσία σας να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί, υπηρεσιακοί και επαγγελματικοί φορείς για την τεκμηρίωση και ανάδειξη της αποδεκτής επιστημονικής γνώσης και της κατοχύρωσης της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ασφαλή – υγιεινά και ποιοτικά διατροφικά προϊόντα με ταυτότητα.”

Σχολιάστε