My Twitter Feed

4 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική εκδήλωση με αισιοδοξία -

Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ελευθέρια Στίβου στο Στάδιο Κιλκίς -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Έφυγε νωρίς ο δικός μας Σταυράκης -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Απάντηση διοικητή για Καλεμκερίδη

Επίθεση σε εκπροσώπους των εργαζομένων εξαπέλυσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς, Γιάννης Ανδρίτσος, με αφορμή την υπόθεση διοικητικής δίωξης του γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων, Αχιλλέα Καλεμκερίδη.

Με τίτλο “τα προσωπεία κάποιων εκ των εκπροσώπων των εργαζομένων έπεσαν”, ο κ. Ανδρίτσος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση-απάντηση στη καταγγελία του Σωματείου:

“Η Διοίκηση του Γ.Ν. Κιλκίς έλαβε και ανέγνωσε με προσοχή την καταγγελία, που κατά σχετική πλειοψηφία ψήφισε το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου, αναφορικά με τις πειθαρχικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος εργαζομένου.

Πρωτίστως, πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το άρθ. 107 Ν. 3528/2007 η παράλειψη από τα πειθαρχικά όργανα δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Κατατέθηκαν και πρωτοκολλήθηκαν στην υπηρεσία ενυπόγραφες καταγγελίες από προϊσταμένους τμημάτων για συγκεκριμένη συμπεριφορά, συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, σε συγκεκριμένους τόπους και χρόνους, συγκεκριμένου εργαζομένου, τον οποίο το σωματείο, με την από 06-02-2023 καταγγελία του προς τον Υπουργό Υγείας, φαίνεται πως προσπαθεί να ηρωοποιήσει.

Η συνδικαλιστική ιδιότητα οποιουδήποτε προσώπου αφορά το ίδιο και τις ενέργειές του, οι οποίες οφείλουν να διαχωρίζονται σαφώς από την ενάσκηση των καθηκόντων του. Η συνδικαλιστική ιδιότητα δεν αποτέλεσε λόγο δίωξης οποιουδήποτε προσώπου, όπως παραπλανητικώς επιδιώκεται να παρουσιαστεί από τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Σκοπός της Διοίκησης δεν είναι η άσκηση πειθαρχικών διώξεων, αλλά η τήρηση της νομιμότητας και η διασφάλιση της ηρεμίας και της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου. Ούτε ο Διοικητής, ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο ενήργησαν κατά το δοκούν, αλλά σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ν. 3528/2007 και τα ανατεθειμένα καθήκοντα του εργαζομένου.

Η κρίση περί της επιδίωξης επιβολής της μέγιστης δυνατής πειθαρχικής ποινής χαρακτηρίζεται ως τουλάχιστον άστοχη, καθώς το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε απόφαση περί παραπομπής. Η αποσιώπηση και απόκρυψη των κατατεθειμένων αναφορών είναι αυτές που θα αποτελούσαν βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα εκ μέρους της Διοίκησης, ενώ θα ήταν τουλάχιστον άδικο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που είναι αναγκασμένοι να υφίστανται τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου προσώπου, να κλείσει τα μάτια και να παραμείνει αδρανής σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η συνδικαλιστική ιδιότητα των εκπροσώπων των εργαζομένων θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί και να δώσει ένα τέλος σε τοιαύτες συμπεριφορές και όχι να τις επικροτεί και να τις παροτρύνει. Η κρίση περί της ενοχής του ελεγχόμενου παραπέμφθηκε σε ανώτερο πειθαρχικό όργανο, λόγω της φύσεως των πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως προβλέπεται εκ του Ν. 3528/2007 και όχι φυσικά γιατί υπάρχει οποιουδήποτε άλλου είδους επιδίωξη, όπως προσπαθεί να παρουσιαστεί.

Το σωματείο παραλείπει να αναφέρει αν οι αποφάσεις περί παραπομπής ήταν ομόφωνες ή όχι, καθώς και να κατονομάσει όποιον διαφώνησε, ώστε να αποκαλυφθεί στους εργαζομένους του Νοσοκομείου ποιοι προάγουν και προασπίζουν συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα σε βάρος συναδέλφων τους, ασθενών και συνοδών, όπως αυτές που περιγράφονται στις κατατεθείσες αναφορές των προϊσταμένων. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το όψιμο ενδιαφέρον του σωματείου για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο και η παντελής αδιαφορία που επέδειξε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη συμπεριφορά του έναντι συναδέλφων του.

Με την από 06-02-2023 καταγγελία φαίνεται πως το σωματείο υιοθετεί άκριτα και προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού, άπαντες τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου εργαζομένου, περί τοποθέτησης σιτών, εντόμων, έλλειψης σεντονιών κλπ. Επί του παρόντος δεν υφίσταται λόγος να επεκταθούμε επί της ουσίας των καταγγελιών, καθώς η πειθαρχική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και οφείλουμε να τηρήσουμε τη νομιμότητα, αποφεύγουμε δε να κατονομάσουμε το ελεγχόμενο πρόσωπο, το οποίο, βέβαια, μέσα από την καταγγελία του σωματείου φωτογραφίζεται από μόνο του. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι σχετικοί έλεγχοι της Επιτροπής Λοιμώξεων και βεβαιώσεις του Τμήματος Επιστασίας και οι διαπιστώσεις της παντελούς ανυπαρξίας των καταγγελλόμενων βρίσκονται στη διάθεση κάθε ελεγκτικού οργάνου. Οι συντάκτες της καταγγελίας μάλλον δεν ανέγνωσαν και μάλλον δεν τέθηκαν υπόψιν των μελών του σωματείου που υπερψήφισαν το περιεχόμενό της, ούτε η από 11-01-2023 έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Κιλκίς, ούτε οι καταγγελίες των προϊσταμένων. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι για όσα καταγγέλλονται δεν έχει υπάρξει ούτε μία καταγραφή ή αναφορά ή επισήμανση σε οποιοδήποτε προϊστάμενο πρόσωπο των τμημάτων και φυσικά δεν υπήρξε καμία προγενέστερη ενασχόληση του σωματείου με οποιοδήποτε παρόμοιο ζήτημα.

Η προσπάθεια δημιουργίας γραμμής άμυνας δια της υιοθέτησης των ίδιων καταγγελιών και της εμπλοκής της σχετικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. του σωματείου, αποτελεί πρωθύστερο σχήμα σε σχέση με την κίνηση της πειθαρχική δίωξης. Διερωτώμεθα για ποιο λόγο ο πειθαρχικώς ελεγχόμενος εργαζόμενος, που είχε προβεί στις ίδιες καταγγελίες προ μηνός προς τον Υπουργό Υγείας, δεν έθεσε τα αντίστοιχα ζητήματα και προς το σωματείο εργαζομένων πρωτύτερα, αλλά το πράττει για πρώτη φορά τώρα.

Θεωρούμε ότι όλοι είμαστε νοήμονες άνθρωποι και ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις της επίμαχης καταγγελίας τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Αυτό στο οποίο εφιστούμε την προσοχή σε όλους, είναι να αποκτούν σφαιρική γνώση όλων των δεδομένων πριν υιοθετήσουν οποιαδήποτε άποψη και όσοι υποστηρίζουν τοιαύτες συμπεριφορές, να έχουν το θάρρος και να αιτιολογούν τη θέση τους έναντι των συναδέλφων τους που τις υφίστανται.”

Σχόλια
One Response to “Απάντηση διοικητή για Καλεμκερίδη”
  1. Ο/Η ΠΑΥΛΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ λέει:

    Αξιότιμε κύριε διοικητή ,ως νοήμονες άνθρωποι θεωρούμαι ότι ανυπαίτια παραπέμψατε την ψυχολόγο του νοσοκομείου, Κουρεμέντζα Μαρία στο πειθαρχικό συμβούλιο της υγειονομικής περιφέρειας με κατασκευασμένα και ανυπόστατα πειθαρχικά παραπτώματα δίχως να μνημονεύεται τυχόν γνωμοδότηση από δικηγόρο. Σας γνωρίζω ότι εσείς και το διοικητικό συμβούλιο θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας.

Σχολιάστε