My Twitter Feed

14 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Η ΠΟΕΔΗΝ στο κυνήγι σοβάδων» -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Στη διαβούλευση το νέο ΑΕΙ -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Και σε Κιλκίς τα πλαστά δολάρια -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Μήνυμα αισιοδοξίας από το ΕΒΕ -

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος, 2019

Πρωτοποριακά σνακ Πολυκάστρου! -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Κι άλλες αποχωρήσεις από ΚΙΝΑΛ -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Προοδευτική Συμμαχία σε Παιονία -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

Στήνουν μπλόκο στους Ευζώνους -

Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019

«Αντί της ΑΕΠΙ, τα επιμελητήρια»

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Πάυλος Τονικίδης, για το θέμα της ΑΕΠΙ.

Τονίζοντας ότι «οι χρήστες του έργου των δημιουργών είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν χωρίς συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, επαφιέμενοι  στις καλές ή κακές προθέσεις και διαθέσεις των εκάστοτε εισπρακτόρων», ο κ. Τονικίδης προτείνει να αναλάβουν τα επιμελητήρια το έργο της είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων «με μια ρεαλιστική τιμολόγηση», προκειμένου να καταστεί η εξυγίανση του χώρου οριστική.

Η επιστολή:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων απασχολεί και ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες έναν τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας. Το  παράδοξο με το ζήτημα αυτό είναι να ταλαιπωρούνται και οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος ,οι οποίες, τυπικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχουν αντιτιθέμενα και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

Η μια πλευρά, οι δημιουργοί του Πνευματικού Έργου, για δεκαετίες βρίσκονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι, αφού από πουθενά δεν υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για την τύχη του έργου τους και την εξ αυτής απολαβή των δικαιούμενων εσόδων. Ελάχιστοι δημιουργοί με προσβάσεις νόμιμες και μη, απολαμβάνουν την εξαργύρωση του μόχθου χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων συναδέλφων τους. Επειδή απλά, φρόντισαν και πέτυχαν να έχουν πρόσβαση στο κέντρο των αποφάσεων για τη διανομή των εσόδων από την χρήση του Πνευματικού Έργου.

Η άλλη πλευρά είναι οι χρήστες του έργου των πνευματικών δημιουργών. Χιλιάδες  και αυτοί, είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν χωρίς συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, επαφιέμενοι  στις καλές ή κακές προθέσεις και διαθέσεις των εκάστοτε «εισπρακτόρων» των Πνευματικών Δικαιωμάτων , τα οποία «ακούν» στο κωδικό όνομα «ΑΕΠΙ». Κανείς επαγγελματίας-χρήστης του πνευματικού έργου της μουσικής δεν γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

Με το συνοπτικώς περιγραφόμενο αποτέλεσμα σε κάθε δικάσιμο, τα πινάκια των υποθέσεων να είναι γεμάτα από ονόματα επαγγελματιών που μηνύθηκαν από την ΑΕΠΙ. Με την ιδιαιτερότητα βεβαίως, ότι αυτές οι  υποθέσεις προτάσσονται στην εκδίκαση προκειμένου να αποφευχθεί η αναβολή τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι σαφές ότι για την στρεβλή αυτή κατάσταση η δική σας διακυβέρνηση δεν ευθύνεται. Κληρονομήσατε όμως ένα βάρος  δεκαετιών και σε εσάς έλαχε ο κλήρος για την απόσεισή του από τις πλάτες τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών. Επιπροσθέτως δε, οι πρόσφατες δικαστικές-ποινικές εξελίξεις στην ίδια την Εταιρεία(ΑΕΠΙ) καθιστούν την εξυγίανση του χώρου επιτακτική και οριστική.

Τα Επιμελητήρια της χώρας είναι οι φορείς στους οποίους είναι μέλη οι χιλιάδες χρήστες  των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Πέραν της βαθειάς γνώσης όμως του προβλήματος ,τα Επιμελητήρια έχουν την πρόθεση να συμβάλουν στην οριστική, βιώσιμη  και δίκαιη λύση του προβλήματος. Με βάση πάντα μια εξορθολογισμένη  συμφωνία υπολογισμού των αμοιβών, η οποία θα διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην κάθε  περιοχή. Γιατί είναι σαφές  ότι τα τετραγωνικά μέτρα των επιχειρήσεων δεν έχουν παντού και πάντα το ίδιο ειδικό βάρος.

Τα Επιμελητήρια της χώρας κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν και την πρόθεση και την γνώση ώστε να αναλάβουν το λεπτό και συνάμα σοβαρό έργο της είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών Δικαιωμάτων. Απαλλάσσοντας  έτσι και τις δύσκαμπτες πολλές φορές υπηρεσίες των δήμων π.χ. από ένα έργο που δεν έχουν σχέση και ούτε το γνωρίζουν.

Με μια ρεαλιστική τιμολόγηση αφενός  θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οι χειμαζόμενοι χρήστες και αφετέρου θα έχουν ένα διαρκές, διαφανές και σίγουρο εισόδημα οι δημιουργοί .Έτσι θα θεραπευθεί ένα πραγματικό καρκίνωμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας προς όφελος ολίγων σκοτεινών και επιτήδειων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τη διαβεβαίωση ότι είμαστε στη διάθεση παντός κυβερνητικού αρμοδίου για κάθε συνεργασία ,στο επικείμενο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αποδέχθηκαν όλες οι πλευρές, ευελπιστούμε στην άμεση παρέμβασή σας, ώστε να  επιλυθεί το μείζον ζήτημα που περιγράψαμε παραπάνω.»

Σχολιάστε