My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Τι είπε ο Ν. Κακλαμάνης στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Αναταραχή με τους συμβασιούχους

Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα κριθεί εάν οι δήμοι αλλά και άλλοι Οργανισμοί (Νοσοκομεία, Γηροκομεία, Υπουργεία, Περιφέρειες κλπ) θα γνωρίσουν μια τεράστια αναστάτωση. Θα εξαρτηθεί εάν ο αρμόδιος για τα θέματα αυτά αν. υπουργός κ. Χρ. Βερναρδάκης θα επιμείνει στην τροπολογία που προκάλεσε μεγάλη κόντρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

kathariotita-ergazomenos-aporrimmata-001Το θέμα αφορά τους συμβασιούχους με συμβάσεις 2μηνες, 5μηνες και 8μηνες, που απασχολούν κάθε χρόνο οι δήμοι, ιδίως στον τομέα της καθαριότητας και κυρίως τους θερινούς μήνες. Το θέμα έχει περίπου ως εξής όσον αφορά το νομό και τους δύο δήμου του.

Για το 2015 ο δήμος Κιλκίς προκήρυξε και στελέχωσε 28 θέσεις με συμβάσεις 2μηνες και 8μηνες. Στις αρχές του 2016 το Υπουργείο με την μέθοδο της “κατά παρέκλιση κάθε άλλης διατάξεως”, παρέτεινε όλες τις συμβάσεις μέχρι τέλους του 2016. Η “διευθέτηση” περιέλαβε και τους 5μηνους και 8μηνους συμβασιούχους για τις συμβάσεις των οποίων ισχύει η διαδικασία ΑΣΕΠ αλλά και τους 2μηνους οι οποίοι είναι επιλογή εκτός ΑΣΕΠ. Οι “διμηνίτες” μετατρέπονται πλέον σε “εργαζόμενους με σύμβαση έργου” άρα αποκτούν άλλα “προνόμια”.

Ο δήμος Κιλκίς προχώρησε σύμφωνα με τα ειωθότα και την συνήθη προκήρυξη στην συμβασιοποίηση άλλων 25 ατόμων για το επόμενο 8μηνο.

Κι εδώ εμφανίζεται ο κ. Βερναρδίκης. Με τροπολογία που κατέθεσε προς συζήτηση, προέβλεψε την παράταση όλων των συμβάσεων μέχρι τέλους (31/12) του 2017. Για το ζήτημα προκλήθηκε μεγάλη κόντρα στη Βουλή, όπου από τη Ν. Δημοκρατία το βάρος της αντιπαράθεσης σήκωσε ο κ. Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος κάποια στιγμή αποκάλεσε τον κ. Βερναρδίκη “υπουργό των κατά παρέκλιση ρυθμίσεων”.

Κάποια στιγμή και μετά τη γενική αντίδραση, ο κ. Βερναρδίκης δήλωσε ότι αποσύρει την τροπολογία για να επανέλθει με νέα πρόταση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η αντίδραση των δήμων έγκειται στο γεγονός ότι οι συμβασιούχοι, 2μηνοι, 5μηνοι, 8μηνοι του 2015, με την παράταση των συμβάσεων μέχρι τέλους του 2017, συμπληρώνουν 24 μήνες συνεχούς εργασίας. Αρα θεμελιώνουν δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεών τους σε “Αορίστου χρόνου”. Οπερ σημαίνει ότι οι δήμοι υποχρεούνται να τους διατηρήσουν εσαεί στην υπηρεσία, πληρώνοντάς τους από τους ανταποδοτικούς πόρους της καθαριότητας. Το κράτος υποχρεώνει σε πρόσληψη χωρίς το ανάλογο κονδύλιο της μισθοδοσίας.

Παράλληλα με το “τρυκ” αυτό, το κράτος προβαίνει σε προσλήψεις χωρίς να υφίσταται τον έλεγχο της Τρόικας, αφού οι προσλήψεις δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Για το δήμο Κιλκίς η μετατροπή σε αορίστου χρόνου των εν λόγω συμβασιούχων, μεταφράζεται σε 991 χιλ ευρώ ετησίων, δηλαδή στο 1/4 των ανταποδοτικών τελών.

Το θέμα ετέθη σε συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου από τον δήμαρχο Δ. Σισμανίδη, ο οποίος εξεδήλωσε την αντίθεσή του στην κυβερνητική μεθόδευση με τη φράση “είναι μια ευκαιρία να τεθώ κι εγώ σε αργία”. Εννοώντας την μη συναίνεση σε τυχόν νομοθετική επιταγή.

Δήμος Παιονίας

Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στο δήμο Παιονίας. Εκεί, με την διαδικασία των συμβάσεων όλων των βαθμίδων, το 2015 προσλήφθηκαν 33 άτομα για την καθαριότητα, πράσινο, οδηγοί κλπ.

Οι συμβασιούχοι αυτοί για το δήμο Παιονίας είναι άκρως απαραίτητοι, αφού στον τομέα καθαριότητας-πρασίνου ο δήμο είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος διαθέτει μόνο 3 οδηγούς από το υπάρχον μόνιμο προσωπικό.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε