My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Αναβλήθηκε η δίκη των 21 για Σκουριές

(Βίντεο πορείας) Αναβολή για τις 9 Νοεμβρίου του 2017 πήρε η δίκη των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής που κατηγορούνται για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα (Τρίτη) το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σε ένδειξη συμπαράστασης στους 21 κατοίκους της Χαλκιδικής οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοσταξίου στις Σκουριές. Κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν επιτροπές ενάντια στις εξορύξεις χρυσού γέμισαν την αίθουσα των δικαστηρίων και των γύρω διαδρόμων ενώ παράλληλα διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο μπροστά στα δικαστήρια φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στους διωκόμενους.

«Μια ολόκληρη κοινωνία δικάζεται γιατί υπερασπίζεται το ανθρώπινο δικαίωμά της να έχει έναν τόπο να ζει, νερό να πίνει, αέρα να αναπνέει», επισημαίνουν με αφορμή τη δίκη οι επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης –Χαλκιδικής με αφορμή μιας από τις σημαντικότερες δίκες που αφορούν το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, μια υπόθεση που αντανακλά τις πολιτικές μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για την ποινικοποίηση του αγώνα μιας κοινωνίας ενάντια στην περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή.

Η δίκη πήρε αναβολή για τις 9 Νοεμβρίου λόγω σοβαρών κολλημάτων δύο εκ των συνηγόρων.

Μετά την ανακοίνωση της αναβολής από την έδρα του δικαστηρίου ο Β. Τζιμούρτος, συνήγορος των κατοίκων τόνισε ότι «πρόκειται για τον ορισμό της φρονηματικής δίκης, όπως γνωρίζουμε, κατηγορούνται 21 κάτοικοι, συναγωνιστές μας, συμπολίτες μας σε μια δικογραφία που βασίζεται καθαρά στο ποιος συμμετείχε σε πορείες από τους χιλιάδες αγωνιζομένους κατοίκους της Χαλκιδικής. Στη θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοσδήποτε από το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις στην Βόρεια Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο κίνημα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα».

Ωστόσο όπως συνέχισε ο κ. Τζιμούρτος, «Παρ`ότι θεωρούσαμε ότι θα πάμε για δίκη, την Παρασκευή ο δικηγόρος Γ. Κυρίτσης, συνήγορος και συμπαραστάτης των κατοίκων εδώ και πέντε χρόνια σε κάθε δίκη και κάθε πορεία υπέστη έμφραγμα και παραμένει στην εντατική. Ως εκ τούτου ήμασταν υποχρεωμένοι να αιτηθούμε αναβολή της δίκης, έστω και σύντομη, στην δικάσιμο της οποίας θεωρούμε ότι θα καταπέσει το κατηγορητήριο που συμπεριλαμβάνει τα 9/10 του ποινικού κώδικα, χωρίς στοιχεία χωρίς τεκμηρίωση, βασισμένο σε τηλεφωνικές επαφές συνηθισμένου φιλικού τύπου μεταξύ συναθρώπων, συγχωριανών και συναγωνιστών»

Να σημειωθεί ότι συνολικά οι μάρτυρες για την δίκη αυτή ανέρχονται σε 73 ενώ η Ελληνικός Χρυσός δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή.

«Σήμερα δικαζόμασταν όλοι, όλος ο τόπος μας που βράζει» σημείωσε από την πλευρά της με αφορμή την δίκη η Μαρία Λαγότσου, από την Ιερισσό, διερωτώμενη «πως είναι δυνατόν να θυσιάζουν μια περιοχή για το χρυσό;» «Χρυσός είναι ο τόπος μας οι άνθρωποι της. Είναι αδιανόητο να δικάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί η δικαστική εξουσία δεν βλέπει τις παρανομίες της Eldorado Gold? Για όλα αυτά είμαστε σήμερα όλοι εδώ» πρόσθεσε.

Μετά την αναβολή της δίκης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι από την Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν διαδήλωση στήριξης στους διωκόμενους της Χαλκιδικής, με σύνθημα «Η κοινωνία δικάζεται, η Eldorado παρανομεί».

Πηγή: Στο Κόκκινο

Δείτε το βίντεο της πορείας μετά την αναβολή της δίκης

Σχολιάστε