My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αναβίωση της «Καμήλας» στο Χωριό

Το έθιμο της «Καμήλας» θα αναβιώσει το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Δήμου Κιλκίς, το ερχόμενο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα.

Το έθιμο, που μας έρχεται από τη Βόρεια Θράκη από την επαρχία Καβακλί και ανήκει στα δρώμενα με ευετηριακά και αποτρεπτικά στοιχεία, θα παρουσιάσει το Τμήμα Παραστάσεων του ΛΕΚ.

Στο έθιμο συμμετείχαν μόνο οι άνδρες, και η οργάνωσή του αφορούσε τα παλικάρια του χωριού. Τα βασικά πρόσωπα του εθίμου ήταν οι “ντιβιτζήδες”

(καμηλιέρηδες) και η καμήλα. Το “θίασο” συνόδευε γκάιντα και νταούλι.

Ο χορός, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του, είναι τελετουργικός και γίνεται, με τη δύναμή του μέσο για την προστασία των ατόμων και την αποτροπή του κακού.

Η ομάδα ξεκινούσε τον ολονύκτιο αγερμό από το σπίτι του παπά και στη συνέχεια επισκεπτόταν όλα τα σπίτια από τη μιαν άκρη του χωριού για να καταλήξει το πρωί στην άλλη.

Ομιλία στο Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς

με τον π. Επιφάνιο

Με τη συμμετοχή πολυπληθούς ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στο χώρο εκδηλώσεων του ΛΕΚ, η ομιλία με θέμα «Ο πόνος στη ζωή μας και η κατάθλιψη των εορτών» που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς σε συνεργασία με την Ι.Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Όπως τόνισε κατά το σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΛΕΚ κ. Δάφνη Νιάκα, με την εν λόγω εκδήλωση ξεκινά μια σειρά ομιλιών με διαφορετική θεματολογία, πνευματικού περιεχομένου κάθε φορά, σε συνδιοργάνωση του Λυκείου Ελληνίδων με τη Ιερά Μητρόπολη.

Την ομιλία ανέπτυξε με το συγκινητικό και μεστό λόγο του, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος. Όπως τόνισε, πολλοί συμπολίτες μας την περίοδο των εορτών νιώθουν συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αλλά και αναξιότητας ως απόρροια του υλισμού, του καταναλωτισμού και των υψηλών προσδοκιών για ευζωία, τα οποία εντείνονται ακόμη περισσότερο από την απουσία ή απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Υπογράμμισε δε, ότι μέσα από το πρίσμα της απαισιοδοξίας οι εορτές χάνουν το πραγματικό τους νόημα και προέτρεψε το κοινό να αντισταθεί στις αρνητικές σκέψεις μέσω της πνευματικότητας, του αναστοχασμού και της αναζήτησης παραδοσιακών συλλογικών νοημάτων.

Σχολιάστε