My Twitter Feed

14 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ανάπτυξη για τους λίγους

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρουσίασε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την οποία για την ακρίβεια που πλήττει το εισόδημα των νοικοκυριών δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες.

Οι οποίοι αισθάνονται ότι υπάρχει ακρίβεια, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλαδή επέκτεινε, κατά διεθνώς πρωτότυπο τρόπο που πιθανόν να τον φέρει μέχρι και διεκδικητή βραβείου Νόμπελ, την αγαπημένη του θεωρία της προσωπικής ευθύνης, ακόμη και στα ζητήματα της οικονομίας.

Για την ακρίβεια, δηλαδή, που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών δεν φταίει η κυβέρνηση που, πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της αρρύθμιστης αγοράς, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία που αλωνίζουν. Αλλά φταίει ο ίδιος ο πολίτης, που έτσι… αισθάνεται.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα ενόψει ευρωεκλογών, η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην ακρίβεια, όπως την παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Το εισόδημα, άλλωστε, των Ελλήνων έχει αυξηθεί τόσο, ώστε να τους κάνει ικανούς να ανταπεξέλθουν στην όποια αύξηση των τιμών. Που είναι, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, εισαγόμενη.

Το κακό για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του είναι ότι τη μεγάλη ακρίβεια δεν την αισθάνονται μόνον οι Έλληνες καταναλωτές ως τέτοια.

Την αντιλαμβάνονται και τα επίσημα διεθνή οικονομικά στοιχεία. Στα οποία η χώρα μας εμφανίζεται να είναι πρωταγωνιστής της ακρίβειας, της φτώχειας και των χαμηλών μισθών.

Καθώς συγκαταλέγεται στις 10 ακριβότερες, ως προς τις τιμές των τροφίμων, χώρες του κόσμου. Αμέσως μετά την Αργεντινή, τη Ζιμπάμπουε, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Βιετνάμ, την Παλαιστίνη, το Μαλάουι, την Αϊτή και τη Γουινέα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Με τη χώρα μας να έχει καλύτερη επίδοση μόνο από τη Μάλτα.

Με τον πληθωρισμό των τροφίμων να διαμορφώνεται για τη χώρα μας στο 5,4%, όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ένα χρόνο μόλις κατά 1,7%.

Και με τους Έλληνες να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, με 1,965 ευρώ/λίτρο. Με μόνες ακριβότερες χώρες από εμάς τις πλούσιες, όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των μισθών, Δανία και Ολλανδία.

Αλλά και το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η αύξηση των μισθών στην Ελλάδα είναι αρκετή ώστε να απορροφήσει την ακρίβεια πέφτει στο κενό.

Και πάλι τα διεθνή στοιχεία και οι διεθνείς δείκτες για την αγοραστική δύναμη διαψεύδουν το κυβερνητικό επιχείρημα.

Καθώς, σύμφωνα με τον δείκτη του Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, (PPS), της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στην Ευρώπη, μια ανάσα πριν την τελευταία Βουλγαρία.

Με την αγοραστική δύναμη του Έλληνα να είναι 33% μικρότερη από εκείνη του μέσου ευρωπαίου πολίτη.

Η αύξηση των μισθών, άλλωστε, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός, 6 ολόκληρα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν καλύπτει ακόμη σήμερα ούτε την απώλεια την οποία υποστήκαμε στα χρόνια των μνημονίων.

Αφού οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν ακόμη χαμηλότεροι κατά 25% των μισθών που λαμβάναμε προ κρίσης.

Το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη στη χώρα μας αποδομείται πλήρως, αν ληφθεί υπόψη η κατάταξη της Eurostat για τις ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ουραγός, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση από το τέλος, αμέσως μετά τις τελευταίες Ρουμανία και Βουλγαρία. Με το 27% του ελληνικού πληθυσμού να απειλείται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τούτων δοθέντων, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και της χαμηλής αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη, μάλλον είναι ιδέα μόνο του πρωθυπουργού ότι πάει καλά η ελληνική οικονομία.

Αφού η συνδυαστική επίδραση των διεθνών δεικτών πολλαπλασιάζει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης σε σχέση με τους ευρωπαίους.

Και δίνει την πραγματική εικόνα για την Ανάπτυξη κατά 2% του ΑΕΠ, την οποία επικαλείται θριαμβευτικά η ελληνική κυβέρνηση.

Από την οποία, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, δεν ωφελούνται τα εκατομμύρια των πολιτών, αλλά μόνο οι λίγοι κερδοσκόποι που αισχροκερδούν σε βάρος των πολλών, με την ανοχή, αν όχι και την κάλυψη, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε