My Twitter Feed

24 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΑΜΕΑ: Εργαστήρι φυτικής παραγωγής

ergastiri-fytaΟ Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν.Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» και το επιστημονικό του προσωπικό, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ενασχόληση των ΑμεΑ με δραστηριότητες που τονώνουν την δημιουργικότητά τους και τις ικανότητές τους, υλοποίησε με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης της  Εθνικής Υπηρεσίας προγραμμάτων Ε.Ε.«Νέα Γενιά σε Δράση» και «Eurodesk», Δράση: «Νεολαία για την Ευρώπη», Υπό-Δράση 1.2 : «Πρωτοβουλίες Νέων»,το«Εργαστήρι Φυτικής Παραγωγής για ΑμέΑ».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε 01/06/2013 και έληξε με επιτυχία στις 31/12/2013 και από τότε συνεχίζεται με ιδίους πόρους.

Ο χώρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει σπορεία και την καλλιεργήσιμη έκταση όπου έχει στηθεί ο λαχανόκηπος.Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο χώρο του δημοτικού σχολείου Ξηρόβρυσης,το οποίο δεν λειτουργεί πλέον και παραχωρήθηκε από τον ΔΗΜΟ ΚΙΛΚΙΣ στον σύλλογο ΒηματίΖΩ.

ΣΚΟΠΟΣμας που πραγματοποιήθηκεμέσα από το πρόγραμμα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών αλλά και η ανάθεση ευθυνών,που ως γνωστό δρουνευεργετικά για την ψυχολογία των ατόμων με αναπηρία.

Η επαφή με την φύση και το περιβάλλον, τους δημιουργεί αίσθημα ηρεμίας και συμβάλλει στην ψυχική ανάταση των συμμετεχόντων και η εργασία τους βοηθάει στην αποβολή του άγχους.

 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙπου πετύχαμε :

–       Ασχολήθηκαν τα άτομα με αναπηρία με νέα αντικείμενα και ιδιαίτερα με τηνφύση,κάτι που μελλοντικά τους δίνει  ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριότητας.

–       Το εργαστήριο συνέβαλε στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής αυτών των ατόμων και έτσι αναδείχτηκε ο σεβασμός για τα δικαιώματα και τις αξίες των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες. Τα άτομα συνεργάστηκαν μεταξύ τους, αλλά και με άτομα τυπικής ανάπτυξης και έθεσαν κοινούς στόχους,  αναπτύχθηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις.

-Εξοικειώθηκε η κοινότητα με το διαφορετικό,πράγμα που βοηθάει ώστε να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και να βοηθηθεί η κοινωνικοποίηση και ένταξή τους.

-Έμαθαν οι συμμετέχοντες το σωστό τρόπο καλλιέργειας και το σεβασμό που απαιτείται απέναντι στη γη, ανέπτυξαν αγάπη για το φυσικό περιβάλλον.Μέσα από αυτή την δραστηριότητα ασκήθηκαν σωματικά και έτσι  υιοθέτησαν ένα υγιή τρόπο ζωής.

-Ανέπτυξαν την αυτοεκτίμησή τους διότι αισθάνθηκαν χρήσιμοι και παραγωγικοί, και ανέλαβαν αρμοδιότητες και ευθύνες, πράγμα που τους καταστεί υπεύθυνους.

Οι μέθοδοι εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν είναι η ομαδοσυνεργατική ,τα παιχνίδια ρόλου και η μίμηση συμπεριφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της παραγωγής καταναλώνονται στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) όπου διαμένουν κάποιοι από τους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Δελτίο τύπου από ΒΗΜΑΤΙΖΩ

Σχολιάστε