Αλύτρωτη Γενιά άγγιξε το δράμα της προσφυγιάς
Οι πίκρες και τα βάσανα της προσφυγιάς σε τρία ακμαία κέντρα του ελληνισμού, σημαδεμένα από το πέρασμα του 20ου αιώνα, με τα ίδια πάντα θύματα, τους ελληνικούς πληθυσμούς και τους ίδιους θύτες, τους Τούρκους, συμπυκνώθηκαν στο χορόδραμα ‘’Αλύτρωτη Γενιά’’, που χθες βράδυ, ταξίδεψε νοερά το κοινό του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς στον Πόντο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο.
Ο Λαογραφικός Όμιλος ‘’Ακρίτες’’ Γερίου Κύπρου με τη συνέργεια του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’ εξιστόρησαν σε τρία θεατρικά μονόπρακτα, με εναλλαγή σκηνικών, μουσικής και χορών, το δράμα της προσφυγιάς με αφετηρία την εκτόπιση μιας οικογένειας από τον Πόντο και την εγκατάστασή της στην Κωνσταντινούπολη. Την ειρηνική ζωή στην Πόλη διέκοψε αιφνιδιαστικά το πογκρόμ διώξεων τον Σεπτέμβριο του 1955 για να βρεθεί ξανά στη θέση του πρόσφυγα η επόμενη γενιά της οικογένειας και να ζητήσει ασφάλεια στην Λάπηθο της Κύπρου.
Μέχρι που η παράνομη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974 έφερε και πάλι τους διαδόχους αντιμέτωπους με τη μοίρα της προσφυγιάς.
Το χορόδραμα, το οποίο στηρίχθηκε στο βιβλίο ‘’Αλύτρωτη Γενιά’’ της συγγραφέως και
τ. Προέδρου της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, Δέσπως Κονίζου Λοϊζιά, με ενεργή συμμετοχή στο μονόπρακτο για τον Πόντο, έκλεισε αισιόδοξα, με την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού κυπριακού γάμου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης εξήρε το έργο του Λαογραφικού Ομίλου των ‘’Ακριτών’’ Γερίου σημειώνοντας ότι ακουμπά τη σφραγίδα της τέχνης του στην ιστορία και αποτυπώνει στον καμβά της την τριλογία της προσφυγιάς. Αυτής της αθεράπευτης πληγής που έχει σημαδέψει την καρδιά, που έχει ακρωτηριάσει το σώμα, που έχει στεγνώσει την ψυχή του ελληνισμού. Είναι πράγματι, αλύτρωτη η γενιά των Ελλήνων του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης, της Κύπρου είπε ο Δήμαρχος Κιλκίς γιατί τα όνειρά της έμειναν στη μέση, χωρίς δική της υπαιτιότητα.
Ο Πρόεδρος των ‘’Ακριτών’’ και πρώην Δήμαρχος Γερίου Αργύρης Αργυρού μίλησε από καρδιάς για τον αγώνα που δίνει η Κύπρος για να ελευθερώσει τα κατεχόμενα και τόνισε ότι ένα από τα ισχυρά όπλα του ελληνισμού για να πείσει για το δίκαιο των θέσεών του είναι ο πολιτισμός και το χορόδραμα ‘’Αλύτρωτη Γενιά’’ υπηρετεί αυτό το σκοπό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τριάντα χρόνων από την αδελφοποίηση του Δήμου Κιλκίς με τον Δήμο Λατσιών Κύπρου, προέκταση της οποίας, με την νέα αυτοδιοικητική μεταβολή στην Κύπρο είναι και ο Δήμος Γερίου και της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή στην βόρεια πλευρά της Κύπρου.