My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

ΑλλάΖΩ: Το Κιλκίς εκτός ΤΤΙΡ

Πρόταση να ανακηρυχθεί ο Δήμος Κιλκίς ως Ζώνη Ελεύθερη από την Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα, η επικεφαλής του συνδυασμού Αλλά…ΖΩ, Ιωάννα Ρούσσου.

allazo-kilkisΗ πρόταση, την οποία υπογράφει και η σύμβουλος της παράταξης και γραμματέας του ΔΣ, Αγγελική Αντωνιάδου, έχει ως εξής:

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας ευθύνης και συμμετοχής Αλλά..ΖΩ»,  προτείνουμε να ανακηρυχθεί από το δημοτικό μας συμβούλιο, ο Δήμος Κιλκίς ως Ζώνη Ελεύθερη από την «Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ).

 Πρόκειται για μία συμφωνία που αν εφαρμοστεί, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη  και τους πολίτες της. Γι αυτό το λόγο εκατοντάδες μεγάλοι και μικροί ευρωπαϊκοί δήμοι αντιτάσσονται με αποφάσεις και ψηφίσματά τους στη συγκεκριμένη συμφωνία και παράλληλα, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας υπογράφουν για να αποτραπεί η εφαρμογή της, η οποία θα προκαλέσει θανάσιμο πλήγμα σε αξίες όπως το κοινωνικό κράτος, τη δικαιοσύνη, τη τοπική αυτοδιοίκηση, τη Δημοκρατία. Ενώ την ίδια στιγμή θα επιβάλλεται η ανεξέλεγκτη επικυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών πάνω στα ίδια τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους.

Ένα τεράστιο κύμα ανακήρυξης δήμων και περιφερειών σε «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» έχει ξεκινήσει και απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ  στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά. κηρύσσουν τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONES. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, 10.000 πόλεις και χωριά έχουν κηρυχτεί «Ελεύθερες Ζώνες».

Καθοριστικής  σημασίας είναι η απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης, να ανακηρύξει την πόλη «Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP και τη CETA» (η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) καθώς και η διοργάνωση της ιστορικής Συνάντησης των Ευρωπαίων Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βαρκελώνης 21 και 22 Απριλίου 2016, για τη δημιουργία  Δικτύου Δήμων Ελεύθερων Ζωνών από τις Συμφωνίες.

Σε ότι αφορά τη ΤΤΙΡ, πρόκειται για μια Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TransatlanticTradeandInvestmentPartnership), μια συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών γίνονται με μη διαφανείς διαδικασίες και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια, υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο που θα επιφέρει η συμφωνία αυτή αν τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τις συζητήσεις, εάν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα βρεθούν σε κίνδυνο κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα των τροφίμων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, η ίδια η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και κύρια το κράτος δικαίου.

Για παράδειγμα θα δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη και δήμους για διαφυγόντα κέρδη όταν εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή άλλη νομοθεσία. Πρόκειται για μια συμφωνία,που στόχο έχει αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος.

Με την εφαρμογή της συμφωνίας ΤΤΙΡ,  η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει πιο αυστηρούς κανόνες για τα θέματα που αφορούν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τους κανονισμούς για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, θα πρέπει να συμβαδίσει με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα αυτής της εξισορρόπησης των περιορισμών, θα είναι να «ξεκλειδώσουν» τα ευρωπαϊκά σύνορα για εταιρείες που θα εισάγουν τέτοιου τύπου προϊόντα, αλλά και να αρχίσει η Ευρώπη να δημιουργεί τα δικά της αντίστοιχα προϊόντα.

Επομένως, όλα τα δημόσια αγαθά θα μπορούν να γίνουν προϊόντα αγοραπωλησίας, ακόμη και όταν πρόκειται για τομείς όπως για παράδειγμα το νερό,  τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενέργεια, η υγεία και η παιδεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι συμφωνίες στη ζωή μας, θεωρούμε βέβαιο ότι το δημοτικό μας συμβούλιο θα αντιταχθεί, κηρύσσοντας  συμβολικά το Δήμο Κιλκίς ως «Ελεύθερη Ζώνη» από την  Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων Ευρωπαϊκών δήμων αλλά και  των ελληνικών δήμων Αιγάλεω, Κέρκυρας, Αγίων Αναργύρων Καματερού, Θεσσαλονίκης, Νέας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας,Λευκάδας, Λέσβου, Τύρναβου, Λάρισας, Αριστοτέλη, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Μεγάρων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς και άλλων δήμων όπου η αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι λοιπόν ζητούμε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα με τίτλο «Ενημέρωση και λήψη απόφασης για τις αδιαφανείς διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες και ανακήρυξη του Δήμου Κιλκίς σε περιοχή ΤΤΙΡ ελεύθερη ζώνη».

Επίσης η απόφαση που θα ληφθεί να κοινοποιηθεί στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και στα συλλογικά όργανα ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και της ΚΕΔΕ και να τους ζητηθεί να αναλάβουν δράσεις, για τον παραπάνω σκοπό.»

 

Σχολιάστε