My Twitter Feed

20 Μάιος, 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ -

Σάββατο, 20 Μάιος, 2017

Δράσεις για ιστορικό τουρισμό -

Παρασκευή, 19 Μάιος, 2017

Υπογραφές για Δήμο Γουμένισσας -

Πέμπτη, 18 Μάιος, 2017

Μόνο το ΠΑΜΕ συγκέντρωση -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Τι θέλει η επιχειρηματικότητα -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

Διήμερη αποχή των δικηγόροι -

Τετάρτη, 17 Μάιος, 2017

ΕΒΕ: Ημερίδα για εξαγωγές -

Δευτέρα, 15 Μάιος, 2017

Αλαλούμ με την αργία Δευτέρας!

magazia-kleista01Με νέα ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρ. Γκουντενούδης δηλώνει ότι «τη Δευτέρα 9 Ιουνίου  (εορτή του Αγίου Πνεύματος) τα εμπορικά καταστήματα εντός της Π.Ε. Κιλκίς θα λειτουργήσουν κανονικά», επειδή καταργήθηκε η αρμοδιότητα στους Νομάρχες να ορίζουν ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας.

Θυμίζουμε ότι με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς γνωστοποίησε ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά, αλλά όσοι επαγγελματίες θέλουν μπορούν ν` ανοίξουν.

Στο μεταξύ, στο θέμα επανήλθε σήμερα ο περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος με δήλωσή του καλεί την κυβέρνηση ν` αλλάξει άμεσα το νόμο για τον καθορισμό των αργιών, υπογραμμίζοντας ότι «ένας νόμος έρχεται να καταργήσει στην πράξη την αυτοτέλεια και την αυτονομία του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Η ανακοίνωση Γκουντενούδη

«Σας γνωρίζουμε ότι με την §14 του άρθρου 33 του Ν.3996/2011 καταργήθηκε η §8 του άρθρου 15 του Ν.2639/1998, όπου δινόταν η αρμοδιότητα στους Νομάρχες να ορίζουν και άλλες εορτές -μέχρι πέντε τον χρόνο- ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας.

Κατά συνέπεια, κάθε προγενέστερη απόφαση του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου με την οποία η εορτή του Αγίου Πνεύματος οριζόταν ως αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων εντός της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς δεν ισχύει και για το λόγο αυτό τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014 (εορτή του Αγίου Πνεύματος) τα εμπορικά καταστήματα εντός της Π.Ε.Κιλκίς θα λειτουργήσουν κανονικά.»

Η δήλωση Τζιτζικώστα

«Με το Νόμο 3996/2011, που έχει συνυπογραφεί από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, καταργούνται τα άρθρα 6-17 του Νόμου 2639/1998, στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στο Νομάρχη (Περιφερειάρχη) να ορίζει έως πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες.

Ως εκ τούτου, έχει αφαιρεθεί πλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αρμοδιότητα να ορίζει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

«Με το νέο νόμο δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιοδοσία και δεν μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ορίσει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως αργία, όπως πράτταμε όλα ανεξαιρέτως τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, ένας νόμος έρχεται να καταργήσει στην πράξη την αυτοτέλεια και την αυτονομία του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αποφάσεις για τον τόπο μας, λαμβάνονται για ακόμα μία φορά σε κεντρικό επίπεδο, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, κατόπιν συνεννόησης των τοπικών φορέων, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα επαναλάβω λοιπόν ότι για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αλλάξει άμεσα η νοοτροπία στη χώρα μας, όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά πρακτικά, στο πνεύμα και το γράμμα των νόμων που ψηφίζονται. Επειδή, αντίστοιχο ζήτημα θα προκύψει και στο άμεσο μέλλον, καλώ την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τα άρθρα 6-17 του Νόμου 2639/1998, στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να ορίζει έως πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.»   

Σχολιάστε