My Twitter Feed

29 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Ορκίστηκε ο Δ. Τοπαλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένουμε έξω από το “κάδρο” -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Κι οι περιπατητές ενάντια στη μονάδα -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Διακοπές ρεύματος σε 22 οικισμούς -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Τα βρόντηξε ο Γ. Μιχαηλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δήμος Παιονίας: Μην ρυπαίνετε -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Αθήνα-Τραπεζούντα με ποδήλατο, με στάση σε Κιλκίς!

Ο 26χρονος  Βασίλης Καρυοφυλλίδης ταξίδεψε με το ποδήλατό του από την Αθήνα μέχρι την Τραπεζούντα, και επιστρέφοντας πέρασε κι απ` το Κιλκίς. Διαβάστε ρεπορτάζ για το εγχείρημα και συνέντευξη του τολμηρού Πόντιου ποδηλάτη, απ` την ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Ο 26χρονος Πόντιος, Βασίλης Καρυοφυλλίδης κάνει 4.500 χιλιόμετρα με σύνθημα: «Ποδηλατώντας στη γη των προγόνων μου»
Ταξίδεψε με το ποδήλατό του από την Αθήνα μέχρι την Τραπεζούντα και τώρα επιστρέφει… Περνώντας τις νύχτες σε εστιατόρια, νοσοκομεία, σπίτια φίλων και μετρώντας 3.925 χλμ. και 52 μέρες ως τώρα πάνω στο ποδήλατό του συνεχίζει, μέχρι να φτάσει στο Ολυμπιακό χωριό, από όπου και ξεκίνησε…
 
Ο 26χρονος Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Πόντιος στην καταγωγή, πέτυχε τον στόχο του, να πατήσει τη γη των προπάππων του. Τον συναντήσαμε την περασμένη Κυριακή, ημέρα κατά την οποία έκανε στάση στη Θεσσαλονίκη. «Ήταν ένα προσωπικό μου τάμα, κάτι που σκεφτόμουν να κάνω από καιρό», μας είπε, ενώ παροτρύνει και όλους μας να αγαπήσουμε το ποδήλατο: «Κάντε ποδήλατο, γιατί θα αποκτήσετε πιο πλούσιες και δυνατές εμπειρίες με τους ανθρώπους και τη φύση κάνοντας 100 χλμ. σε μία μέρα πάνω στη σέλα απ’ ό,τι με το ΙΧ».

 

 
Στον Λευκό Πύργο έφτασε το απόγευμα από το Κιλκίς παρέα με τους Πολύχρωμους Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης. Εκεί τον περίμεναν φίλοι -προσωπικοί και διαδικτυακοί- Πόντιοι και ποδηλάτες. Ο Βασίλης τούς ασπάστηκε και φωτογραφήθηκε μαζί τους και όλοι μαζί έστησαν χορό υπό τους ήχους του κεμεντζέ… Χθες κατέθεσε στο μνημείο της Γενοκτονίας τα λουλούδια που του προσέφεραν οι Σύλλογοι από το Κιλκίς και επισκέφτηκε μετά από πρόσκληση των φοιτητών τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα αναχωρεί από την πόλη.
 
Στην Τουρκία έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από τους τοπικούς φορείς. Στην Τραπεζούντα μάλιστα τον υποδέχτηκε η εφημερίδα Σαμπάχ. Κατ’ εξαίρεση του επιτράπηκε η είσοδος στο γήπεδο της Τράμζονσπορ, ενώ τον υποδέχτηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Τζογανίτα, ο οποίος έχει στόχο την ένωση των λαών. Επίσης, στη Σινώπη κάποιος δάσκαλος τον κάλεσε στο σχολείο του να μιλήσει στα παιδιά, τα οποία αν και τουρκόφωνα φώναξαν «Φιλιά στην Αθήνα». ?Πίσω στην Ελλάδα, τον υποδέχονταν με τιμές. Στη Δράμα, ιδιαίτερα, τον τίμησαν οι Σύλλογοι Ποντίων με μια πλακέτα και γλέντι. Επίσης, στην Καβάλα τον περίμεναν ποδηλάτες και Πόντιοι φίλοι, όπως και στις Σέρρες τον υποδέχτηκαν δυο διαδικτυακοί του φίλοι και ποδηλάτες από Ηράκλεια και Σιδηρόκαστρο για να τον ξεναγήσουν στην πόλη. Έπειτα, στη Ξάνθη του πρόσφεραν πατροπαράδοτη φιλοξενία με δάφνες, τραγούδια, χορό και ευχές, ενώ, στην Αλεξανδρούπολη την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, ο σύλλογος τον κάλεσε να παρελαύνει με την ποντιακή φορεσιά.
 
Ξεκινώντας?
 
Το προσκυνηματικό του ταξίδι 4.500 χιλιομέτρων ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από όπου κατευθύνθηκε προς την Παναγία Παντάνασσα στο Μοναστηράκι. «Η Παναγία Σουμελά 16 αιώνες πριν πέταξε με θαυματουργό τρόπο από το σημείο αυτό της Αθήνας με τη βοήθεια αγγέλων κι εγώ 16 αιώνες μετά θα ποδηλατήσω στα χνάρια Της με την βοήθεια των ποδηλατών…..» δήλωνε πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ενώ πήρε συμβολικά 40 κεριά για να τα ανάψει στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Έπειτα, στις 19 Σεπτεμβρίου περνά τα σύνορα. Στις 28 Σεπτεμβρίου μπαίνει στον Πόντο και στις 5 Οκτωβρίου φτάνει στην Τραπεζούντα. Σκόπευε να ταξιδεύει 33 μέρες και να ξοδέψει 400 ευρώ στην Τουρκία και σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα, φιλοξενούμενος σε γνωστούς. Όμως ξέφυγε από τον προϋπολογισμό του και όταν επιστρέψει στην Αθήνα θα μετρά 62 μέρες ταξιδιού.
 
Οι πόλεις που επισκέφτηκε
 
Ποδηλατώντας πάνω από εφτά ώρες και διανύοντας 10-170χλμ  τη μέρα, συνεχώς με τη συνοδεία της αστυνομίας, για λόγους ασφαλείας, ο Βασίλης σταμάτησε στη Θήβα, στη Λαμία, στη Λάρισα, στην Καστανιά Βέροιας στην Παναγία Σουμελά από όπου πήρε ακόμη ένα κερί για να βοηθήσει Αυτή την Ελλάδα. Σταμάτησε και στην Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα , στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, και τελικά στην τελευταία ελληνική πόλη τις Φέρες. Βγαίνει από τη χώρα και περνά από Ρεδεστό, Τεγκιρντάβ, Κωνσταντινούπολη, Ατάπαζαρ, Μπόλου, Τόζγια, Μερζιφούντα, Αμάσια, Σινώπη, Σαμσούντα, Φάτσα, Πλάτανα για να φτάσει τελικά στον προορισμό του την Τραπεζούντα
 
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΔΗΣ
 
Πως πήρες αυτή την απόφαση να κάνεις αυτή τη διαδρομή Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα;
 
«Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση, που πήρα μέσα σε διάστημα δυο μηνών, χωρίς να το οργανώσω τέλεια. Παρακολουθούσα τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά εδώ και δυο χρόνια. Φέτος ήθελα πιο πολύ να πάω με το ποδήλατο αλλά δεν τα κατάφερα, είπα όμως: «δεν πειράζει θα πάω μετά μόνος μου» και έτσι ξεκίνησα»
 
Πόσες μέρες έχεις στο δρόμο;
 
«Αν θυμάμαι καλά είναι 56 μέρες μέχρι στιγμής. Καμιά σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν 33 μέρες. Από 80 μέχρι 170 χιλιόμετρα τη μέρα»
 
Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν έφθασες στη γη των προγόνων σου;
 
«Ήταν ανάμεικτα. Χαρά, συγκίνηση, λύπη, ένα γιατί…κυρίως όμως προσπάθησα να επικεντρωθώ στη χαρά και ότι κατάφερα να φτάσω στο στόχο μου. Με υποδέχθηκαν πάρα πολύ θερμά όλοι και οι αρχές. Ο κόσμος από όπου περνούσα ήθελε να με φιλοξενήσει να μου δώσει λίγο τσάι να πιω.
Δεν είχα κανένα πρόβλημα και σίγουρα θα το ξανάκανα. Μακάρι να το επιχειρήσουν και άλλοι ποδηλάτες».
imerisiatispierias.blogspot.gr
Σχολιάστε