My Twitter Feed

30 Ιανουαρίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΕΙ Κιλκίς σε κατάσταση διάλυσης! -

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, 2024

Μπαίνουν στη πόλη οι αγρότες μας -

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, 2024

Όλοι οι εκπρόσωποι του Δ. Κιλκίς -

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, 2024

Έκοψε τη πίτα της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ -

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, 2024

Κραυγή αγροτών όλου του νομού -

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, 2024

Οι αγρότες μας ξανά στους δρόμους -

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2024

Κραυγή αγωνίας για τη Παιδεία -

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2024

Φλέγον πρόβλημα με το 2ο ΕΕΕΕΚ -

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, 2024

ΑΕΙ Κιλκίς σε κατάσταση διάλυσης!

*Ερώτηση στη Βουλή από τον Στ. Παραστατίδη.

Υποστελεχωμένο σε διδακτικό προσωπικό παραμένει η σχολή Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα το Κιλκίς, με αποτέλεσμα οι φοιτητές-τριες να χάνουν ακαδημαϊκά εξάμηνα!

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης μας έφερε στη βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας  και Εσωτερικών, ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, κάνοντας λόγο για άρνηση της κυβέρνησης να εγκρίνει τις απαιτούμενες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τονίζοντας πως οι 300 περίπου φοιτητές-τριες καταγγέλλουν ότι η κατάσταση στη σχολή τους βρίσκεται στα όρια της  διάλυσης, λόγω της αδιαφορίας και της αδράνειας της  Κυβέρνησης, ο κ. Παραστατίδης αναφέρει στην ερώτησή του, τα εξής:

«Το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, που εδρεύει στο Κιλκίς,  είναι από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 που ιδρύθηκε το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα, για το γνωστικό αντικείμενο του Σχεδιασμού Μόδας & Τεχνολογίας Ενδυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς του εταίρους σε πανελλαδική κλίμακα (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος-ΣΕΠΕΕ, Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας-ΕΟΓ) καθώς και με σημαντικούς διεθνείς εταίρους (Euratex, IFF). Από το 2006, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθορίζονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 97 ΦΕΚ 98/τΑ/16-5-2006, άρθρο 1. Τον Απρίλιο του 2014 υπολογίστηκε από τα στοιχεία μητρώου των αποφοίτων ότι το ποσοστό των αποφοίτων που εργάζονται αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στο 60%. 

Το εν λόγω Τμήμα, έχει μάλιστα επιτύχει την προσέλκυση φοιτητών από το βαλκανικό και διεθνή χώρο και προσβλέπει, μελλοντικά, στην παροχή εκπαίδευσης και σε ξένη γλώσσα (Αγγλική). 

Με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών το συγκεκριμένο τμήμα οδηγείται πρακτικά σε εκπαιδευτική αργία καθώς τα συναρμόδια Υπουργεία  δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε  να στελεχωθεί με στοιχειωδώς επαρκές  διδακτικό προσωπικό.

Παρότι δημοσιεύτηκαν εγκαίρως οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων καθηγητών και εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προχώρησε στις απαραίτητες κινήσεις και δεν προχώρησε σε προσλήψεις καθηγητών, με συνέπεια να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος είναι μόνο 4, τα οποία δε μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος των μαθημάτων και να καλύψουν τα χαμένα μαθήματα. Η διοίκηση και οι υπάρχοντες καθηγητές είχαν δεσμευτεί να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να μη χαθεί κανένα μάθημα και να μεταφερθούν όλα στο εαρινό εξάμηνο, κάτι το οποίο φαίνεται πλέον αδύνατο.

Όπως καταγγέλλεται από τους 300 περίπου φοιτητές του εν λόγω τμήματος, η κατάσταση στη σχολή «Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης» του Κιλκίς, βρίσκεται στα όρια της  διάλυσης, λόγω της αδιαφορίας και της αδράνειας της  Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Το τραγελαφικό είναι ότι σύμφωνα με ενημέρωση της Σχολής προς τους φοιτητές «όλες οι διαδικασίες από την πλευρά του τμήματος για την πρόσληψη των καθηγητών έχουν γίνει κανονικά» και η μόνη εκκρεμότητα ήταν να δοθεί από το υπουργείο Παιδείας η έγκριση, να υπογραφεί από την υπουργό η χρηματοδότηση για την αμοιβή των καθηγητών. Δηλαδή εγκρίθηκαν οι προσλήψεις των καθηγητών αφού προηγήθηκε η προκήρυξη των θέσεων και η αξιολόγηση, ορίστηκαν και οι καθηγητές αλλά οι συμβάσεις δεν υπογράφηκαν ποτέ λόγω μη χρηματοδότησης. Το μείζον πρόβλημα από την απουσία καθηγητών είναι ότι ήδη έχει χαθεί πλέον το χειμερινό εξάμηνο, χωρίς να διδάσκονται πολλά υποχρεωτικά μαθήματα και ορισμένα μαθήματα επιλογής. Συνολικά έχουν «καταργηθεί» 8 μαθήματα και οι εξετάσεις του εξαμήνου είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο δεν κατέστη εν τέλει δυνατόν.

Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχουν ως τόπο καταγωγής και κατοικίας το Κιλκίς είτε μένουν στο Κιλκίς είτε πηγαινοέρχονται από τη Θεσσαλονίκη ή άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «τα μικρότερα έτη χάνουν βασικές γνώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την συνέχιση των σπουδών τους, ενώ τα τελευταία έτη βρίσκονται σε μία κατάσταση ομηρίας μη γνωρίζοντας, εάν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον προγραμματισμένο χρόνο, χωρίς αυτό να αποτελεί δική τους ευθύνη και κατ’ επέκταση να ανατραπούν τα μελλοντικά τους σχέδια (μεταπτυχιακά, υποτροφίες, ευκαιρίες εργασίας κτλ)».

Η ανησυχία τους επίσης αυξάνεται, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρει να πραγματοποιηθεί εύρυθμα και το επόμενο εξάμηνο. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Για ποιο λόγο δεν εγκρίθηκε η πρόσληψη επικουρικού εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης;
  • Σκοπεύουν τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν επιτέλους και άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να στελεχωθεί επιτέλους το εν λόγω τμήμα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του και αν ναι ποιες είναι αυτές και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Σχολιάστε