My Twitter Feed

14 Ιουλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επαφές Γεωργαντά στις ΗΠΑ -

Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024

“Μετακινούν γιατρούς των ΤΟ.Μ.Υ” -

Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2024

Μηνύσεις για τη κακοποίηση -

Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2024

Μαργαριτάρι Κιλκίς σε Ουγκάντα!  -

Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Νίκη της αριστεράς στο ΓΝΚ -

Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024

Άθλιες συνθήκες “φύλαξης” ζώων -

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Τα θέματα του ΓΝΚ σε ιατρική σύνοδο -

Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Οι πυρκαγιές άναψαν …φωτιά! -

Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Αδέκαστοι εισαγγελείς!

Του Τάσου Παππά.


Πριν ξεκινήσει η μάχη (ο λόγος για την εξεταστική σχετικά με τη λίστα Πέτσα και τις πρακτικές μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων) η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της. Είναι πλειοψηφία και κάνει ό,τι τη συμφέρει. Απέκλεισε την αντιπολίτευση από το προεδρείο της επιτροπής. Δεν έπραξε κάτι παράτυπο, της το επιτρέπει ο κανονισμός της Βουλής. Ετσι θα πορευτεί και στη συνέχεια. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι τούτη τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Δεν γίνεται να είναι διαφορετικά. Δεν πρέπει λοιπόν να περιμένουμε ότι θα προκύψει ως αποτέλεσμα κάτι που θα θίγει την πλειοψηφία.

Δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες ότι η έρευνα θα φτάσει στο βάθος της υπόθεσης και θα αποδοθούν ευθύνες, σε πρώτη φάση πολιτικές και αργότερα ποινικές (αν υπάρχουν), στα κυβερνητικά στελέχη που διαχειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επίσης δεν πρέπει να ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα καλυφθεί επαρκώς από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ευνοήθηκαν από τη λίστα Πέτσα και δεν θα βάλουν τα χεράκια τους να βγάλουν τα ματάκια τους. Εκτός αν έχει κλονιστεί η σχέση τους με το σύστημα εξουσίας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, που για την ώρα δεν είναι πολύ πιθανή, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δεχτεί πυρά και από φίλιες δυνάμεις. Η ιστορία των εξεταστικών (έχουν σχηματιστεί μπόλικες) τι μας διδάσκει;

Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις –μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού– οι περισσότερες εξεταστικές κατέληξαν σε τόσα πορίσματα όσα ήταν και τα κόμματα που συμμετείχαν στην επιτροπή. Τα ίδια στοιχεία είχαν στα χέρια τους τα μέλη των επιτροπών, τους ίδιους μάρτυρες άκουσαν, ωστόσο έβγαλαν τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. Η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία παρέπεμπε τους εμπλεκόμενους που ανήκαν στις τάξεις των αντιπάλων της και η εκάστοτε μειοψηφία κατηγορούσε την πλειοψηφία ότι ποινικοποιεί την πολιτική ζωή.

Οι βουλευτές δεν είναι εισαγγελείς. Ούτε μπορούν να λειτουργήσουν σαν εισαγγελείς. Είναι μέλη κομμάτων και κάνουν τα πάντα προκειμένου να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους και να περιφρουρήσουν το κύρος των παρατάξεών τους. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να κάνουν την έκπληξη. Ακόμη κι αν τα στοιχεία βοούν εναντίον του κ. Πέτσα, ακόμη κι αν οι μαρτυρίες είναι αποκαλυπτικές, αυτοί θα τον παραδώσουν λευκό στην κοινωνία και θα θριαμβολογήσουν ότι η αντιπολίτευση απέτυχε παταγωδώς να δηλητηριάσει την πολιτική ατμόσφαιρα. Λογικό από τη μεριά τους.

Ο στόχος τους δεν είναι να προστατεύσουν τον κ. Πέτσα. Ο στόχος τους είναι να προστατεύσουν το σύστημα του μεγάρου Μαξίμου. Ξέρουν ότι δεν οργάνωσε ο κ. Πέτσας την επιχείρηση. Αυτός την εκτέλεσε. Πρόχειρα; Ναι. Με εκκωφαντικές αστοχίες; Σίγουρα. Τόσο κραυγαλέα μεροληπτικά που υποχρέωσε φίλους της παράταξης να τον αδειάσουν; Τόσο.

Οι ζαβλακωμένες δικαιολογίες που επιστράτευσε μετά τον σάλο για να εξηγήσει την επιλογή του έκαναν τα πράγματα χειρότερα; Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, το σχέδιο εκπονήθηκε από το κέντρο που λαμβάνει αποφάσεις για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα. Που κατοικοεδρεύει; Στο Μαξίμου. Ποιος είναι επικεφαλής; Ο πρωθυπουργός. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος. Οπότε; Καλύπτοντας τον κ. Πέτσα, θα καλύψουν και τον κ. Μητσοτάκη. Με κούφια πολυλογία, ραχιτικά επιχειρήματα, διαδικαστικά τερτίπια, παραπλανητικές διαρροές, κατεργαριές καφενειακού επιπέδου. Δηλαδή με όλα τα κόλπα που χρησιμοποιεί η πολιτική στη λούμπεν εκδοχή της.

Ανάγωγα

Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κάποια βοηθήματα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες (ψίχουλα έλεγε ο ίδιος τα περισσότερα που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ) και άρχισαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι τα σενάρια διακινούν δικοί της βουλευτές και μερικοί υπουργοί. Αντε να δουλέψει μετά η επιτελική κυβέρνηση. Προβλέπω παρελάσεις υπουργών στα τηλεοπτικά δίκτυα και αναμετρήσεις με πολύ δύσκολες ερωτήσεις του τύπου «τι έχετε να πείτε για τον Τσίπρα που δημαγωγεί ασυστόλως;»

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε