My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

“Αγροτοδιατροφική” με Κιλτίδη

kiltidis-tzitziΟ πρώην υφυπουργός, Κώστας Κιλτίδης, θα είναι ο πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», τη σύσταση και λειτουργία της οποίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Ιωάννης Ταχματζίδης, παρουσιάζοντας τον Κιλκισιώτη πρώην βουλευτή.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, η δημιουργία της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» αποτέλεσε στοίχημα για τη διοίκηση της Περιφέρειας, καθώς προέκυψε ως αποτέλεσμα της ενδελεχούς μελέτης της αγοράς και της δομής της οικονομίας στην περιοχή.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.

Στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αγροτική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εκτός της Περιφέρειας, συμμετέχουν οι Δήμοι Δέλτα, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Παιονίας και Ωραιοκάστρου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Gaia Επιχειρείν Α.Ε., η ΕΝΟΑΒΕ και η ΚΑΘ Α.Ε.

Η Εταιρεία θα έχει την έδρα της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διάρκεια είκοσι ετών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο κεφάλαιο της Εταιρείας με ποσοστό 47,125%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέχουν εταιρικές μερίδες ποσοστού 52,875%. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο Περιφερειάρχης, αυτή είναι η σύνθεση της εταιρίας μέχρι στιγμής, καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν να νέες συμμετοχές και η Σύμπραξη θα διευρυνθεί, αφού υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

150622 Agrotodiatrofiki1Οι δράσεις

Με την ίδρυση και λειτουργία της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» αρχίζει και η υλοποίηση των πρώτων δράσεων:

-Σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις σχετικά με τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές.

-Διμερείς επαφές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

-Συνεργασία με φορείς, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενώσεις.

-Διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

-Πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίηση του, στη στήριξη και προτίμηση τοπικών προϊόντων και ενίσχυση αυτών των δράσεων με την υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων με σύγχρονα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων.

-Ενίσχυση της απασχόλησης, αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς και ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.

Ο Κ. Κιλτίδης

Μιλώντας για τον κ. Κιλτίδη, ο περιφερειάρχης τόνισε: «Είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τον τόπο μας με τη δωδεκαετή παρουσία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, με γνωστή, βιωματική υπαιθρο-κεντρική αναφορά, που χαρακτηρίζει την πορεία και τη δράση του όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός αυτό επαληθεύεται περίτρανα και με την διετή παρουσία του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου με τις παρεμβάσεις του, προκάλεσε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι ο ίδιος ως πολιτικός, δικαιούται την πατρότητα της έμπνευσης για τον Αγροτοδιατροφικό Τομέα. Πέρα όμως από την αποδεδειγμένα στενή σχέση του Κώστα Κιλτίδη με τον τομέα αυτό και βεβαίως την Κεντρική Μακεδονία, αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία, στις εποχές που ζούμε και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους, είναι ότι αναλαμβάνει Πρόεδρος χωρίς να λαμβάνει την οποιαδήποτε αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Απ` τη πλευρά του, ο κ. Κιλτίδης αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση και προσωπικά τον περιφερειάρχη, υπογράμμισε:

«Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη δεν είναι ευχολόγιο. Είναι κοινωνικός πολλαπλασιαστής, αφού περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Η γη παράγει αξίες. Η προστιθέμενη αξία προκύπτει από τις συμπράξεις και τη μεταποίηση. Πρέπει να αναδείξουμε την ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη βιοποικιλότητα και την εδαφοκλιματική της περιοχής μας. Ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να σώσει τον τόπο μόνος του. Σήμερα συρρικνώθηκε στο 4% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε βάθος παραγωγής. Εμείς θα καταγράψουμε τους καταναλωτές – στόχους για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ελπίζω από αύριο το πρωί να ξημερώσει μια άλλη μέρα για τη χώρα. Να έχουμε φύγει από τη λογική των μνημονίων και να έχουμε μπει σε τροχιά επανεκκίνησης. Ελπίζω να έχουμε μια συμφωνία βιώσιμη και δίκαιη για όλους τους Έλληνες. Ευχή μου είναι να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία. Ούτε η χώρα μας, ούτε η Ευρώπη έχουν άλλο χρόνο».

Σχολιάστε