My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ένα κωμικοτραγικό θέαμα

Του Γιώργου Λακόπουλου.


Μάλλον άσχημη είναι η πρόγνωση για τις συνέπειες που θα έχει στη ΝΔ η πρωτοβουλία της να στήσει προανακριτική Επιτροπή, όχι για όσους ενδεχομένως εμπλέκονται στο σκάνδαλο Νοβάρτις, αλλά  για έναν πρώην υπουργό που μίλησε κάπως άγαρμπα  γι’ αυτό και είχε επαφή με τις δικαστικές αρχές λόγω της θέσης του.

Ήταν μια δύσκολη νύχτα για την κυβέρνηση που μπήκε σ’ αυτή την αναμέτρηση με αυτογκόλ: την απόφαση να μην παρίσταται ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί του σε μια κρίσιμη  διαδικασία.

Η απόφαση φωνάζει από μακριά την προσπάθεια προστασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από μια υπόθεση που δεν έχει στέρεη βάση.

Έτσι όμως άφησε όλο το γήπεδο στον Αλέξη Τσίπρα που αλώνισε χωρίς αντίπαλο. Η ημίωρη παρουσία του στο βήμα της Βουλής ήταν σφυροκόπημα σε μία άφαντη κυβέρνηση τα στελέχη της οποίας κομπορρημονούσαν ως τώρα στα κανάλια για την αποκάλυψη της «σκευωρίας».

Τελικά το μόνο που αποκαλύφθηκε -χωρίς αντίλογο μάλιστα- ήταν η σκευωρία περί «σκευωρίας». Που ισοδυναμεί με επιλογή της κυβέρνησης να συνταχθεί με τις δυνάμεις της συγκάλυψης του σκανδάλου και  με όσους εμπλέκονται.

Κανείς άλλος εν ενεργεία Πρωθυπουργός δεν άκουσε ποτέ με τόση ένταση και καθ’ επανάληψη  ότι είναι «δειλός», χωρίς να δώσει στον εαυτό του το προνόμιο της απάντησης.

Προφανώς οι επιτελείς του έκριναν ότι θα ήταν καλύτερα να δοθεί απάντηση από το φιλικό περιβάλλον  κάποιων ΜΜΕ- χωρίς τον Τσίπρα απέναντί τους.

Έτσι όμως δημιουργήθηκε το κωμικοτραγικό θέαμα να βρίσκονται στη αίθουσα της Βουλής οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά όχι και η. κυβέρνησή της.

Είναι μια απόφασή για Γκίνες. Ξέραμε ότι αποχωρούν κοινοβουλευτικές ομάδας από τη Βουλή, όχι υπουργικά συμβούλια!

Όποιος συμβούλεψε τον Πρωθυπουργό τον πήρε στο λαιμό του. Ο προκάτοχος του του έριξε το  γάντι με την άνεση του, προκαλώντας τον να παραπέμψει τον ίδιο -και  ήταν σαν να κλέβει εκκλησία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν εκεί για να αντιδράσει, αλλά και αν ήταν, όπως δομήθηκε η παρέμβαση Τσίπρα, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι και ίσως αυτό ίσως ήθελε να αποφύγει.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρίσκεται στην αίθουσα «ωσεί παρών» και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να τον κρεμάει  στο τσιγκέλι.

Δίπλα του κρέμασε το μιντιακό σύστημα και τους  οικονομικούς παράγοντες που συμπράττουν με τον πρόεδρο της ΝΔ από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, αλλά και τον μηχανισμό συγκάλυψης του σκανδάλου.

Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το θέμα έφυγε από τον Παπαγγελόπουλο και στην ατμόσφαιρα υπήρχε η ουσία του σκανδάλου και το σύστημα σήψης και διαφθοράς του πολιτικού συστήματος δεκαετιών που το περιβάλλει.

Η ΝΔ με απίστευτο ερασιτεχνισμό έκανε δώρο στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να επιβάλει την ατζέντα του, σε ένα τομέα ιδιαιτέρως προνομιακό για τον ίδιο, όπως είναι η χειραγώγηση της πολιτικής τάξης από την οικονομική εξουσία επί δεκαετίες,  δια του χρήματος και της μιντιακής διευκόλυνσης.

Ο Τσίπρας ανέδειξε ότι από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή της παραπομπής Παπαγγελόπουλου πέρασε τη θηλιά στο λαιμό του και με την  απουσία του από τη Βουλή κλώτσησε την καρέκλα.  Χωρίς να το θέλει έφερε στο προσκήνιο τις πράξεις των ερευνηθέντων. Ίσως γιατί οι σύμβουλοι που παρέβλεπαν δυο κρίσιμα στοιχεία:

Το πρώτο ότι η Δικαιοσύνη δεν ερεύνησε γενικά το έργο και τις ημέρες πρώην υπουργών και Πρωθυπουργών στα φάρμακα, αλλά αν δωροδοκήθηκαν από τη Νοβάρτις -όπως ανέφεραν νόμιμες καταγγελίες- και αρχειοθέτησαν για τους εφτά την υπόθεση, επειδή δεν βρήκαν αποδείξεις.

Το δεύτερο ότι αν ήθελε ο Τσίπρας να διώξει τους αντίπαλους του θα κρατούσε την υπόθεση στη Βουλή όπου είχε την πλειοψηφία -όπως κάνει τώρα η ΝΔ- και δεν θα τη έστελνε πίσω στη Δικαιοσύνη.

Είναι δυο στοιχεία που διαμορφώνουν μια λεπτή κόκκινη γραμμή που πέρασε η κυβερνητική παράταξη και καλά ξεμπερδέματα.

Άρθρο στο ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Σχολιάστε