My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ένα εφιαλτικό σενάριο για Κιλκίς

ypovathmismeno-topioΗ ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς εμφανίζεται ως η κατ΄ εξοχήν υποψήφια για να πάρει μελλοντικά τον τίτλο της πρώτης χαρακτηρισμένης Ζώνης Υποβαθμισμένου Τοπίου, μόνη της ίσως στην Κεντρική Μακεδονία.

Το εξαιρετικά κρίσιμο για το τόπο μας αυτό θέμα, αναδεικνύει με άρθρο του στο ΚΙΛΚΙΣ24 (εδώ και στη στήλη ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ), ο γνωστός -κυρίως απ` τους αγώνες του ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια / Πάϊκο- φίλος του Κιλκίς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σαράντης Δημητριάδης.

dimitriadis-290x350Όπως τονίζει ο κ. Δημητριάδης, Ζώνες Υποβαθμισμένου Τοπίου θεωρούνται μονάχα οι λατομικές και εξορυκτικές περιοχές, την ώρα που ως τέτοιες έχουν χαρακτηριστεί στη Κ. Μακεδονία, τεράστιες εκτάσεις τόσο από την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς και νοτιότερα, όσο και από την ανατολική Χαλκιδική, σε συνολική έκταση μάλιστα αυτές του Κιλκίς να υπερτερούν εκείνων της Χαλκιδικής.

Ο ομότιμος καθηγητής υπογραμμίζει ότι μια Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου θα είναι “η πρώτη υποψήφια να γίνει αποδέκτης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων -πέρα από τα μεταλλευτικά που τα έχει εξασφαλισμένα- που θα προέρχονται από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ίσως”. Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες θα έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα αντιστρατεύονται κάθε διαφορετική παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Όπως τονίζει ο κ. Δημητριάδης, το εφιαλτικό αυτό σενάριο προκύπτει απ` το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΠΣΧΑΑ) Κ. Μακεδονίας, που έχει τη βούλα του ΥΠΕΚΑ απ` τον Ιούλιο του 2014. Ένα ΠΠΣΧΑΑ, που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αύριο, αλλά και στη συνέχεια, στα επόμενα στάδια διαβούλευσης και αξιολόγησής του.

Σχολιάστε