My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ένας χρόνος πειράματος

Του Στέλιου Κούλογλου.


 «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά». Kυριάκος Μητσοτάκης, συνέντευξη στον Σκάι για τον ένα χρόνο Νέας Δημοκρατίας.

Εδώ και ένα χρόνο, η Ελλάδα και οι πολίτες της υπόκεινται σε ένα πρωτότυπο κοινωνικό πείραμα. Εκτελεστής αλλά και μέρος του πειράματος είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, ο οποίος επελέγη από την ολιγαρχία της χώρας που ελέγχει την οικονομία, τα ΜΜΕ και σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό σύστημα. Ο ανταγωνιστής του και φαβορί για την ηγεσία της ΝΔ το 2016, έδειχνε περισσότερο ανεξάρτητος και χωρίς τα παλιά «γραμμάτια» του αουτσάιντερ. Που θα όφειλε έτσι κι αλλιώς την εκλογή του στην εύνοια των ολιγαρχών.

Ο νεοφιλελεύθερος πρωτογονισμός του ήταν πλεονέκτημα, παρά μειονέκτημα: όταν θα εκλεγόταν πρωθυπουργός θα εφάρμοζε όσες καταστροφικές «μεταρρυθμίσεις» δεν είχε καταφέρει να επιβάλλει η τρόικα (σε προχθεσινή του συνέντευξη στους Financial Times ο κ. Μητσοτάκης είπε ακριβώς αυτό!): την πλήρη αποδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας και τη μετατροπή της σε νεοφιλελεύθερη ζούγκλα.

Οι προσωπικές ελλείψεις συγκρότησης και η εξάρτηση του εκλεκτού από τις «βαρονίες» του κόμματος, τον έκαναν περισσότερο ευάλωτο. Η έλλειψη ηγετικού και θελκτικού προφίλ έγινε προσπάθεια να διορθωθεί, ακόμη και με βίντεο που έδειχναν γυναίκες να αναφωνούν πόσο… «γκόμενος» είναι!. Η προφανής υστέρηση του σε σχέση με τον επικεφαλής της αντίπαλης παράταξης, θα μειωνόταν χάρις σε ένα συντριπτικό ενημερωτικό μπαράζ υποβάθμισης του αντιπάλου. Η όλη επιχείρηση, που στηρίχθηκε στα ΜΜΕ και σε ένα επαγγελματικό και αποτελεσματικό προπαγανδιστικό επιτελείο μέσα στη ΝΔ,  θα μπορούσε να αποκληθεί «η κατασκευή ενός πρωθυπουργού». 

Δεκατέσσερις μήνες πριν, ο εκλεκτός μπήκε στον προθάλαμο της εξουσίας κερδίζοντας με διαφορά τις ευρωεκλογές. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε υποπέσει σε μία σειρά από λάθη και γκάφες, τα οποία δεν ανέκοψαν τη πορεία του. Υποβαθμίστηκαν σίγουρα από τα ΜΜΕ, αλλά το κυριότερο είναι ότι επισκιάστηκαν από ένα αντισύριζα μέτωπο και κλίμα, για τη δημιουργία του οποίου η τότε κυβέρνηση είχε παίξει βασικό ρόλο με τα λάθη της: δίνοντας άσκοπες μάχες σε στρατηγικά θέματα τη λάθος στιγμή, εφαρμόζοντας συχνά τη σταλινική λογική «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Λίγο μετά, η νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές ήταν απλός περίπατος, αν και δεν επετεύχθη ο άλλος  στόχος: η στρατηγική ήττα ενός αντιπάλου που σε βασικά θέματα δεν είχε δεχθεί «να παίξει μπάλα» με τους κανόνες της ολιγαρχίας.

Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει σχεδόν καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Αντί για ανάπτυξη 4% το χρόνο, στο τέλος του 2019 και αρχές του 20, πριν την καραντίνα, η οικονομία εμφάνιζε σημάδια ύφεσης. Από την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, όπου οι μπουλντόζες θα έμπαιναν υποτίθεται μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, έφυγαν και οι επενδυτές, όταν κατάλαβαν ότι η επιστροφή της δεξιάς είχε συνοδευτεί με την επαναφορά της μίζας.

Στο προσφυγικό, έναν από τους πολιορκητικούς κριούς για την εξουσία, τα έκαναν κυριολεκτικά θάλασσα, πριν βουλιάξουν στη Χίο τα ΜΑΤ των Μηταράκη – Χρυσοχοΐδη. Η κυβέρνηση της αξιοκρατίας και των αρίστων πνίγηκε στα ρουσφέτια των διοικήσεων των νοσοκομείων και του σκόιλ ελικίκου. Στο τεχνολογικά αναπτυγμένο, επιτελικό κράτος, η απονομή των συντάξεων καθυστερεί όλο και περισσότερο επιστρέφοντας στην κατάσταση πριν το 2015, την οποία βελτίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στους 12 μήνες η κυβέρνηση βασικά υλοποίησε δύο υποσχέσεις: μείωσε τον φόρο των επιχειρήσεων και των μερισμάτων και προσέλαβε 1500 αστυνομικούς, σαν να μην έφταναν οι υπάρχοντες για να δείρουν την οικογένεια Ινδαρέ, τους νέους στα Εξάρχεια ή την Κυψέλη και τους πρόσφυγες στη Πλατεία Βικτωρίας. Δεν το λες και τον καλύτερο απολογισμό για μια κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί θαύματα. 

Παρόλα αυτά, «αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δήλωνε ο πρωθυπουργός κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό του στον Σκάι. «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά». Πράγματι, η ΝΔ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα: o υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε πρόσφατα πως το lockdown της πανδημίας όχι μόνον δεν ανέκοψε τις επενδύσεις στη χώρα αλλά τους έδωσε και… νέα ώθηση, την ίδια στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ ανακαλύπτει θεαματική μείωση της ανεργίας τον Μάρτιο την ώρα που οι πολίτες βιώνουν μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα. Οι πολίτες δηλώνουν ότι θα ξαναψήφιζαν μια κυβέρνηση της οποίας τα περισσότερα μέλη δεν μπορούν να χωρίσουν δυο λογιών άχυρα, όταν δεν σκέπτονται πως να διορίσουν κάνα γαλάζιο ή να κλέψουν το ταμείο και θεωρούν ότι ο επικεφαλής αυτού της θιάσου της πολιτικής απάτης είναι «ο καταλληλότερος» για πρωθυπουργός.

Τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα του αποπροσανατολισμού και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι χαρακτηριστικά. Την ημέρα που κανονικά θα έπρεπε να ερωτηθούν οι αρμόδιοι για τα 2, 6 εκατ. που φέρεται να κατέληξαν παρανόμως στον κ. Σαμαρά, ο Μιωνής θυμάται μια παράνομη μαγνητοφώνηση μιας συνομιλίας με τον Ν. Παππά, το σωτήριο έτος 2016. Την άλλη μέρα που η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το μέγιστο σκάνδαλο της διασπάθισης 20 εκατ. ευρώ δημοσίου χρήματος σε ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης ή να εξηγήσει με τι κριτήρια τα κατένειμε στα υπάρχοντα, ο κ. Καλογρίτσας θυμάται ότι ο ίδιος είχε κόψει πλαστό τιμολόγιο 3 εκατ. ευρώ, πάλι το 2016!. Ύστερα τα ΜΜΕ μετατρέπουν αυτά τα περιστατικά ύποπτης αμνησίας σε κύριο πρόβλημα της χώρας, με κατηγορούμενο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πείραμα έχει πετύχει, αν και τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά στους εμπνευστές του πειράματος δεν είναι λίγα. Το ένα είναι ότι χάρις σε κάποια παιχνίδια της τύχης – στη περίπτωση της επίθεσης του Ερντογάν στον Έβρο με τους πρόσφυγες και της πανδημίας – ο πρωταγωνιστής του πειράματος έδειξε να τα καταφέρνει και χωρίς αυτούς. Επίσης, χαρίζοντας  20 εκατ. δημοσίου χρήματος, ο κ. Μητσοτάκης ίσως να  θεωρήσει ότι ξεπλήρωσε το χρέος για την ανάδειξη του σε πρωθυπουργό και μπορεί να προχωρήσει μόνος, χωρίς τη βοήθεια τους. Το κυριότερο ίσως, με μια κυβέρνηση καθημερινής γκάφας, που είναι πλήρως ανίκανη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταιγίδα, κάποια στιγμή θα αντιδράσουν και τα πειραματόζωα.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε