My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ένας.. εποικοδομητικός διάλογος

Του Τάσου Παππά.


  • Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν τα κόμματα στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

 Πολλά είναι τα ανοικτά ζητήματα.

  • Πείτε ένα. 

 Η αλλαγή του άρθρου 86 και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθεί αυτός ο επαίσχυντος νόμος. Φαίνεται πως όλα τα κόμματα συμφωνούν.

  • Εντάξει, αλλά κάτι πιο σπουδαίο; 

 Πιο σπουδαίο; Με προβληματίζετε. Μήπως ο τρόπος εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να πάψει το θέμα αυτό να γίνεται η αφορμή για προσφυγή στις κάλπες; Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις για άμεση εκλογή, για έμμεση εκλογή, για εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα κ.λπ.

  • Κι αυτό κρίσιμο είναι, αλλά μπορεί να περιμένει. Δεν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε; 

 Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Θέλετε να με οδηγήσετε κάπου

  • Οχι. Επιλέξτε ελεύθερα. 

 Μα επιλέγω και με αποκαρδιώνετε. Εν πάση περιπτώσει. Για μένα σοβαρό είναι επίσης και το θέμα των δημοψηφισμάτων. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να δίνεται η ευκαιρία και στους πολίτες να προτείνουν δημοψήφισμα για ορισμένα θέματα. Είναι στοιχείο άμεσης δημοκρατίας αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση.

  • Λίγο λαϊκιστικό μου φαίνεται. Ας αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν για να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες. Δεν είμαστε Ελβετία, ούτε Ιταλία. Τα κόμματα θα αποφασίζουν και εμείς θα τα ψηφίζουμε ή θα τα μαυρίζουμε. 

 Μία φορά στα τέσσερα χρόνια; Και μπορούν τα κόμματα να αποφασίζουν ερήμην μας για θέματα που θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αυτό συνέβη.

  • Οπως

 Ρωτηθήκαμε όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ; Οχι. Ρωτηθήκαμε όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη; Οχι.

  • Ρωτηθήκαμε τον Ιούλιο του 2015 και είδαμε το αποτέλεσμα. Αλλο ψηφίσαμε, άλλο εφάρμοσε η κυβέρνηση. Αφήστε τα λοιπόν, μην τα σκαλίζετε. Ο καθένας στο πόστο του. Διοικούντες και διοικούμενοι. Ετσι λειτουργούν οι σύγχρονες αστικές δημοκρατίες. 

 Μάλιστα. Σας κόβω λίγο φοβικό απέναντι στις ιδέες που θέλουν πιο ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική.

  • Με αδικείτε. Δοκιμάστε με. 

 Ωραία, λοιπόν. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει τα δημόσια αγαθά να βρίσκονται υπό την εποπτεία του κράτους και να μην περνάνε στα χέρια ιδιωτών, ντόπιων ή ξένων. Για παράδειγμα, το νερό. Να εντάξουμε στο Σύνταγμα την απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης. Τι λέτε;

  • Συγνώμη, κομμουνιστής είστε;

 Κακό είναι

  • Κάκιστο. Εδώ λέμε να απαλλαγούμε από τις τελευταίες εστίες υπαρκτού σοσιαλισμού που υπάρχουν στην Ελλάδα κι εσείς ζητάτε και άλλες κρατικοποιήσεις;Ελεος. 

 Μήπως θα είστε πιο δεκτικός στην πρόταση να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχρεωτική διαιτησία

  • Ελάτε, τώρα. Θα δώσουμε την ευκαιρία στις βολεμένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες να κάνουν κουμάντο στην οικονομία

 Το ένα σάς βρομάει, το άλλο σάς μυρίζει, τι θέλετε επιτέλους

  • Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να πω την άποψή μου. Για μένα το σημαντικότερο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16. Να επιτρέπεται, δηλαδή, η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό είναι το εμβληματικό ζήτημα. 

 ΕμβληματικόΑυτό νομίζω πως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  • Βεβαίως. Εχετε πρόβλημα

– Προς Θεού. Να πέσει φωτιά να με κάψει. Με τα άλλα, όμως, θέματα τι θα γίνει;

  • Χωρίς την αλλαγή του άρθρου 16 δεν έχει νόημα να πάμε σε αναθεώρηση. 

Ανάγωγα 

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020, μείωση συντάξεων και αφορολόγητου. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης που έχει μισθό 500 ευρώ θα πληρώσει φόρους. Αν εννοεί αυτά που λέει για καθαρή έξοδο, ας έλθει στη Βουλή να τα ακυρώσει». Αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Real fm. Αρα να υποθέσω ότι αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή νόμο που θα ακυρώνει τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων, αν δηλαδή κάνει μονομερή ενέργεια, η Νέα Δημοκρατία θα τον ψηφίσει; Καταλαβαίνω καλά ή χάνω κάτι;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε