My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έμποροι προς Σαμαρά: Το Κιλκίς αργοπεθαίνει!

agoraΜ` επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς εκπέμπει sos για τους επαγγελματίες του τόπου μας, παραθέτοντας τα σημαντικότερα απ` τα προβλήματα, τα οποία – όπως σημειώνει- πολλαπλασιάστηκαν. “Η πόλη αργοπεθαίνει. Το αξίζει;“, αναρωτιέται η διοίκηση του Συλλόγου, της οποίας η επιστολή έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κ. Σαμαρά,

Αναγνωρίζουμε την ευθύνη και το βάρος της θέσης σας και δεν μπορούμε παρά να σας ευχηθούμε καλή δύναμη για το εξαιρετικά δύσκολο αυτό έργο που καλείστε να επιτελέσετε. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και θέλουμε να δούμε να βγάζετε τη χώρα από αυτό το τέλμα.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε την καθημερινότητά μας και να σιωπούμε ή να περιμένουμε από την πολιτεία πότε θα ενδιαφερθεί από μόνη της για την περιοχή μας.  Για αυτόν το λόγο θεωρήσαμε σωστό να ενημερωθείτε και να πράξετε κατά το δοκούν, μιας και τα τελευταία χρόνια, το Κιλκίς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, για τα οποία, όχι μόνο δε δόθηκε λύση, αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν. Σας παραθέτουμε κάποια που θεωρούμε σημαντικά και μας αφορούν άμεσα ως εμπόρους, γιατί ο Νομός πραγματικά αιμορραγεί και δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός της ένταξής του στους 10 πιο φτωχούς νομούς της Ελλάδας.

Ειδικότερα:

Η ίδρυση της ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς (1979) συνδέθηκε με την τάση εγκατάστασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην Βόρεια Ελλάδα. Έχουν λειτουργήσει αξιόλογες επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός κατοίκων αναζήτησε θέσεις εργασίας στα εκεί εργοστάσια. Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοοικονομικής ρευστότητας που επιδεινώθηκε από την οικονομική κρίση, σημειώθηκε υπολειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και πολλές βιομηχανικές μονάδες έκλεισαν ή μετεγκαταστάθηκαν σε βαλκανικές χώρες. Όσες παρέμειναν, μείωσαν κατά πολύ το εργατικό δυναμικό που απασχολούσαν. Άμεσο αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής αποτελεί φυσικά, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η μείωση της αγοραστικής κίνησης στην πόλη.

Πολλοί είναι αυτοί που μετανάστευσαν στο εξωτερικό λόγω οικονομικής κρίσης.  Σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία ο πληθυσμός του νομού μειώθηκε κατά 30% ! Ένα δεύτερο μεταναστευτικό κύμα παρατηρείται τώρα από τις περιοχές που σχεδιάζουν να λειτουργήσουν μεταλλεία. Άλλο ένα άκρως επίκαιρο και συνάμα πολύπλευρο θέμα που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στο Νομό μας. Το πελατολόγιο συρρικνώνεται και ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα.

Ως γνωστόν, το Κιλκίς αποτελεί παραμεθόριο περιοχή και οι αποστάσεις από τις γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Σκόπια είναι σχετικά μικρές. Αυτό έχει σαν απόρροια, οι κάτοικοι του Κιλκίς, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, συχνά να καταφεύγουν στα κράτη αυτά, για φθηνότερα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και καύσιμα! Η έλλειψη τελωνειακού προσωπικού και οι ανεπαρκείς έλεγχοι των συνόρων , παραλύουν πλήρως την τοπική αγορά.

Η αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών και η ανοχή των συμπολιτών μας, επιτρέπουν στον κάθε «μη αδειούχο» μικροπωλητή να  δημιουργεί πλήγμα στο στεγασμένο εμπόριο και να μεγεθύνει το φαινόμενο της παραοικονομίας.  Η διακίνηση παρανόμως, προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, τροφίμων κ.α. λαμβάνει χώρα ακόμη και μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία!

Τα εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, καθ’ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως κίνηση ‘’ανάστασης’’ της αγοράς. Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, κάτω από το βάρος της φορολογίας, των λειτουργικών εξόδων και της δραματικά μειωμένης ζήτησης.

Επενδύσεις δεν δίνονται. Απορίας άξιο πώς θα υπάρξει πλέον ανάπτυξη, απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι για υποδομή.  Υπήρχε μία ελπίδα ‘’ ανάσας’’ με το Τ.Ε.Ι., αλλά αυτήν τη στιγμή λειτουργεί ένα μόνο τμήμα σε ένα τεράστιο κτίριο.

Για τουρισμό φυσικά, δε γίνεται λόγος. Σίγουρα η περιοχή δεν ανταγωνίζεται τα νησιά μας ή νομούς όπως της Χαλκιδικής, αλλά η τουριστική αξιοποίηση είναι αδικαιολόγητα υποβαθμισμένη.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, που προγενέστερα ήταν πρότυπο, κυρίως οι Ορθοπεδικές κλινικές , υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ιατρικού προσωπικού. Σημειωτέον, σήμερα λειτουργεί μία Ορθοπεδική Κλινική.  Χάθηκε ακόμη ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το Κιλκίς.

Κάποτε η περιοχή είχε στρατό, που έδινε μια ώθηση και κίνηση στα μαγαζιά της πόλης του Κιλκίς και στα χωριά όπου λειτουργούσαν μονάδες. Τώρα τα στρατόπεδα ερήμωσαν, το Κέντρο Εκπαιδεύσεων Νεοσύλλεκτων έκλεισε καθώς και η Μεραρχία.

Η πόλη αργοπεθαίνει. Το αξίζει;  Μία πόλη τόσο ιστορική, η πύλη όλης της Ελλάδας που τώρα αγωνίζεται να διατηρηθεί στο χάρτη της Ελλάδας.

Γνωρίζουμε ότι είστε ιδιαίτερα απασχολημένος. Έχοντας εμπιστοσύνη στην ευαισθησία σας, ευελπιστούμε ότι τα προβλήματά μας θα τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης και είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.”  

Σχόλια
2 Σχόλια to “Έμποροι προς Σαμαρά: Το Κιλκίς αργοπεθαίνει!”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Αν απαντήσει ο Πρωθυπουργός, παρακαλώ να ενημερώσετε τους πολίτες. Και άν πάλι δεν σας απαντήσει ή αν σας απαντήσει ως άλλη Πυθία με το “ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις”, τί προτίθεστε να πράξετε; Αλλά μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί, καθώς δεν το αναφέρετε καθόλου(!) στην επιστολή σας, οτι το 2014 θα είναι η ταφόπλακα μεγάλου αριθμού ελεύθερων επαγγελματιών, αφού θα εφαρμοστεί ειδικά γι’ αυτούς η φορολογία του 26% απο το 1ο ευρώ μέχρι τις 50.000 για τα εισοδήματα του 2013, χωρίς κανένα αφορολόγητο, συν το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ που ισχύει και για φέτος, συν προκαταβολή φόρου 55% πάνω στους κατα πολύ αυξημένους φόρους, σύν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, σύν όλα τα άλλα χαράτσια που πληρώνουν και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω της ΔΕΗ και την εισφορά αλληλεγγύης. Σκεφθείτε ένα απλό παράδειγμα: για καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ προκύπτει φόρος 3.900 + 2.145 προκαταβολή + 650 τέλος επιτηδ/τος = 6.695 ευρώ φόρος, άρα μένουν 8.306 ευρώ για την επιβίωση, χωρίς να υπολογίσω τα διάφορα άλλα λειτουργικά έξοδα του μαγαζιού και τα υπόλοιπα χαράτσια. Μπορεί κάποιος να επιβιώσει επαγγελματικά με αυτές τις συνθήκες; ΟΧΙ. Πώς αντιδράσατε όταν ανακοινώθηκε το νέο φορολογικό πριν την ψήφισή του στη Βουλή; ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΤΕ. Και τώρα ως μελλοθάνατοι εκλειπαρείτε για να σας χαρίσει την ζωή ο Κυβερνήτης, ο οποίος ακούει μόνον τους ξένους δανειστές και τους τραπεζίτες. Ε λοιπόν ο Πρωθυπουργός, αφού “έδεσε το γά’ι’δαρό του”, ψηφίζοντας το φονικό για τον κλάδο σας φορολογικό νομοσχέδιο και αφού δεν είδε καμμία αντίδραση εκ μέρους σας, δεν πρόκειται να σας λυπηθεί τώρα, ακριβώς γιατί ο χρόνος παρήλθε ανεκμετάλλευτος και πλέον είναι πολύ αργά για δάκρυα…ειδικά για ενήλικες.

  2. Ο/Η Georgios T λέει:

    Ας αναρωτηθούν γιατι έφτασαν σε αυτη τη κατάσταση τα πραγματα. πληρωσαν ποτε φόρο?

Σχολιάστε