My Twitter Feed

19 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Κιλτίδης: Διολίσθηση σε διαστροφή! -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

“Στηρίξτε τις επιχειρήσεις” -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Έκκληση για εμβολιασμούς ένεκα λύσσας

alepouΣε κινητικότητα βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την εκδήλωση δύο κρουσμάτων λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς.

“Καλό είναι να αρχίσουμε να ανησυχούμε γιατί το θέμα της λύσσας αφορά όλους μας και όχι απλώς τους κτηνοτρόφους ή τους κυνηγούς” τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Βαφειάδης και απηύθυνε έκκληση στο κοινό να εμβολιάσουν κυρίως σκύλους, γάτες και ποιμενικούς που μπορεί να έλθουν σε επαφή με αλεπούδες και άλλα νυχτόβια ζώα που μεταφέρουν τον ιό.

“Όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα η κόκκινη αλεπού στην οποία εμφανίστηκε η λύσσα, θα προσεγγίζει τα χωριά σε αναζήτηση τροφής. Γι αυτό θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων και όσοι διαθέτουν κατοικίδια ζώα προκειμένου να δημιουργηθεί, με τους απαραίτητους εμβολιασμούς ένας βιολογικός φραγμός στη λύσσα”, είπε ο κύριος Βαφειάδης.

Ειδικά για το νομό Θεσσαλονίκης, σχολίασε ότι βρίσκεται εντός της ακτίνας των 50 χιλιομέτρων (που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη λήψη μέτρων) από την περιοχή εκδήλωσης των κρουσμάτων στο Κιλκίς, κάτι που, όπως είπε, ισχύει και για τμήμα του νομού Ημαθίας.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού καθώς οι υπηρεσίες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο” σχολίασε ο κύριος Τζιτζικώστας ενώ από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης επισήμανε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας η αποστολή εμβολίων.

Το θέμα της λύσσας απασχόλησε, άλλωστε, σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Κοσματόπουλο, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ενώ και ο κόσμος ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις εκκλήσεις για εμβολιασμούς μετά τα δύο κρούσματα λύσσας που παρουσιάστηκαν σε ζώα στις περιοχές του Βοΐου και της Καστοριάς.

Σε ό,τι αφορά τη ρίψη από αέρος δολωματικών εμβολίων στην ύπαιθρο, για τον περιορισμό του ιού της λύσσας στους άγριους πληθυσμούς σαρκοφάγων ζώων (αλεπούδες, λύκοι), σχολίασε ότι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η άνοιξη και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές προετοιμασίες.

Παράλληλα συνεχίζεται η ενημέρωση του κόσμου με ομιλίες, συσκέψεις και ενημερωτικό υλικό σε σχολεία, φορείς και διάφορες ομάδες εργασίας.

Από Newsit.gr

Σχολιάστε