My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ» Γουμένισσας με πρωταγωνιστές τα νεαρά σε ηλικία μέλη του Συλλόγου υλοποίησε στις 13 & 14 Αυγούστου Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση που φέρει τον τίτλο «Νεανικές Πρωτοβουλίες και Τοπική Ανάπτυξη μέσα από την Παράδοση και τον Πολιτισμό».

DSC_0150Ο Σύλλογος συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να υλοποιεί εκθέσεις κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Θεοτοκείων στη Γουμένισσα. Τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας και  χειροποίητων κοσμημάτων που φιλοξενεί κάθε χρόνο ο εκθεσιακός χώρος του Συλλόγου συμπλήρωσε με εξαιρετικά μοναδικό τρόπο η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Τα νεαρά μέλη του Συλλόγου στο διάστημα της προετοιμασίας της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να κινητοποιηθούν σε συνεργασία  με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας της περιοχής και να αναζητήσουν παλιά αντικείμενα χρηστικής και συναισθηματικής αξίας. Παππούδες και γιαγιάδες αναστατώθηκαν από τα ανήσυχα πνεύματα των παιδιών που αναζητούσαν όχι μόνο αντικείμενα αλλά και πληροφορίες για την χρήση τους, οι μνήμες των ηλικιωμένων ταξίδεψαν στο παρελθόν ενώ ο ενθουσιασμός τους για το θέμα της έκθεσης ήταν φανερός και με χαρά θέλησαν να βοηθήσουν τα παιδιά στη συγκέντρωση των αντικειμένων και των πληροφοριών.

paradosiakaΣτα εγκαίνια της Έκθεσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Αστέριος Τάτσης χαιρέτησε και ευχαρίστησε το  παρευρισκόμενο κοινό για το ενδιαφέρον που έδειξε αλλά και την όλη ενθάρρυνση απέναντι σε αυτή τη νεανική πρωτοβουλία. Μάλιστα ο κ.Τάτσης εξήγησε στο κοινό τους στόχους του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση που υλοποιεί ο Σύλλογος και την ανάγκη για δραστηριοποίηση των νέων, για επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό, για παραδειγματισμό από τις μεγαλύτερες γενιές αλλά και για δημιουργία στόχων επαγγελματικών  που θα αναπτύσσουν τον τόπο. Στην έκθεση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων, εκπαιδευτικών φορέων και φυσικά πλήθος κόσμου νεαρής και μεγαλύτερης ηλικίας.

paradosiaka2Την είσοδο του εκθεσιακού χώρου κοσμούσαν δύο μεγάλα βαρέλια με τσαμπιά σταφυλιών όμορφα τριγυρισμένα από πλούσια αμπελόφυλλα, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα αλλά και περίφημα κρασιά από την Γουμένισσα. Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα εκθέματα: παλιές φωτογραφίες, χειροποίητα χαλιά, δρέπανα και τσουγκράνες, μαγειρικά σκεύη, αντικείμενα που εξυπηρετούσαν στην παραγωγή και τη διατήρηση του κρασιού αλλά και άλλων προϊόντων, πήλινα και μεταλλικά διακοσμητικά, σκεύη για το ψήσιμο του ψωμιού, στρατιωτική στολή, παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά και άλλα πολλά… Η έκθεση μαγνήτισε τα βλέμματα των περαστικών και το φυλλάδιο με τίτλο Νεανικές Πρωτοβουλίες Νέων  που αποτελεί προϊόν του σχεδίου κέρδισε θετικές εντυπώσεις.

Οι πρωτοβουλίες των νέων δε σταματούν εδώ καθώς το πρόγραμμα συνεχίζεται με  δράσεις ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου της Γουμένισσας σε ότι αφορά τις δυνατότητες του Διαδικτύου, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και με δράσεις που αφορούν τη διάδοση των αποτελεσμάτων του σχεδίου. Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να λάβετε μέσω του: agiostrifongoumenissas@blogspot.gr

Σχολιάστε