My Twitter Feed

19 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Γεωργαντάς: Τα είπε με αγρότες Σερρών -

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, 2022

Μεγάλη μείωση του πληθυσμού μας -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Προσλήψεις σε Εφορ. Αρχαιοτήτων -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Κιλτίδης: Ιδού η “χαμένη” μελέτη -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Ξάφριζαν τη ΔΕΗ και αντλιοστάσια -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Η βία είναι ξένο σώμα στον αθλητισμό -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Δέσμευση για δίκαιο ασφαλιστικό -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Γεωργαντάς με καπνοπαραγωγούς -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Έκθεση για 1ο Παγκόσμιο και Ν. Κιλκίς

Μία έκθεση με συναίσθημα και μνήμη που φωτίζει μια παράπλευρη εξέλιξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νομό Κιλκίς «την παράδοξη συνάντηση των στρατιωτικών γεγονότων που έγιναν στην αιματοβαμμένη μακεδονική γη με την αρχαιολογική έρευνα», όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, φιλοξενεί από τις 18 Φεβρουαρίου, το Διοικητήριο.

Πρόκειται για την περιοδεύουσα έκθεση “ΆΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών … στα σκάμματα των ανασκαφών”, της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς/ Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

«Είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε την έκθεση στο Διοικητήριο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στηρίζει ενεργά το έργο και τις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την ανάδειξη και την εξωστρέφεια του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας», πρόσθεσε ο κ. Βεργίδης.

Η έκθεση, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς δρ. Γεωργία Στρατούλη , «εστιάζει στην τυχαία συνάντηση της διάνοιξης χαρακωμάτων, τη βασικής πρακτικής του Μεγάλου Πολέμου, με την αιφνίδια αποκάλυψη αρχαιολογικών καταλοίπων, όπως προϊστορικών οικισμών, ταφικών τύμβων της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου (10ος έως και 7ος αιώνας π.Χ.) και νεκροταφείων νεότερων περιόδων της αρχαιότητας, σε υψώματα και τεχνητούς γηλόφους (τούμπες) με ανθρωπογενείς επιχώσεις.

Το τυχαίο αυτό γεγονός – συνέχισε η κ. Στρατούλη – αποτέλεσε και την αφορμή για τις απαρχές της αρχαιολογικής έρευνας στο Κιλκίς και την Κεντρική Μακεδονία, στις αρχές ήδη της δεκαετίας του 1920, αμέσως μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με την κα. Στρατούλη, βασικός, επίσης, στόχος της έκθεσης είναι «η βιωματική σχέση του σύγχρονου πολίτη με τις ‘’ζωντανές διαδρομές’’ του Α’ ΠΠ στα πεδία των μαχών του Κιλκίς (Ραβινέ, Σκρα, Δοϊράνη) αλλά και σε ορατές υποδομές του Πολέμου, χαρακώματα και πολυβολεία, συμμαχικούς δρόμους, γέφυρες και σταθμούς τρένων, κατάλοιπα νοσοκομείων και χώρων στρατοπέδευσης και, επιπλέον, σε στρατιωτικά κοιμητήρια , 3 βρετανικά (Κρηστώνη, Πολύκαστρο και Δοϊράνη), 1 ελληνικό, καθώς και το Μνημείο των Πεσόντων της Κοινοπολιτείας, σε λόφο στα νότια του χωριού της Δοϊράνης. Και τα 4 στρατιωτικά κοιμητήρια είναι επισκέψιμα, με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του προσκυνηματικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και άλλους (…) φορείς της χώρας μας».

Στον “άξονα” του προσκυνηματικού τουρισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων πλούσιο οπτικό αρχειακό υλικό, όπως καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, έγγραφα κ.ά., προερχόμενο από διάφορους φορείς, όπως π.χ. η ιδιωτική συλλογή του συνταγματάρχη εν αποστρατεία κ. Βασιλείου Νικόλτσιου, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν δύο video που συνοδεύουν την έκθεση. Η παραγωγή του ενός εκ των δύο έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν – μεταξύ άλλων – η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γεώργιος Φραγγίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης – οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμό απέστειλε ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης.

Σχολιάστε