My Twitter Feed

6 Μάρτιος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ζητούν σύσκεψη για Υγεία/Παιδεία -

Τρίτη, 5 Μάρτιος, 2019

ΓΝΚ: Τι τρέχει με πυροπροστασία -

Τρίτη, 5 Μάρτιος, 2019

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς -

Τρίτη, 5 Μάρτιος, 2019

ΚΙΝΑΛ: Ικανοποίηση για εκλογές -

Δευτέρα, 4 Μάρτιος, 2019

Μεγάλο «διπλό» του Αλέξανδρου -

Δευτέρα, 4 Μάρτιος, 2019

«Τέλος εποχής» για Θ. Πασσαλίδη; -

Δευτέρα, 4 Μάρτιος, 2019

Αίας: Στους 16 της χώρας οι Νεάνιδες! -

Κυριακή, 3 Μάρτιος, 2019

«Στο αυλάκι» το νερό από Πάικο -

Σάββατο, 2 Μάρτιος, 2019

Άρεσε ο Μουσικός στη Θήβα

Η Χορωδία του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς, προσκεκλημένη της μικτής χορωδίας του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας, συμμετείχε το Σάββατο 2 Μαρτόυ 2019, στην 31η χορωδιακή συνάντηση, που διοργάνωσε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων.

Συμμετείχαν, οι χορωδίες, Kalifonia Dreaming Αθηνών, με μαέστρο τον Χρήστο Πάντα, η χορωδία Αγίας Μαρίνας Χαλκίδας, με μαέστρο τον Αναστάση Φριντζέλα, η χορωδία του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας με μαέστρο την Χριστίνα Μιχαλάκη και η δική μας χορωδία.

Η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Ζγούρα απέδωσε με μεγάλη επιτυχία έργα Ελλήνων συνθετών και εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς ακροατηρίου, παρουσία του Δημάρχου κυρίου Σπύρου Νικολάου, του Αντιπεριφεριάρχη κυρίου Γεωργίου Αναστασίου, αντιδημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Σόλο ερμήνευσε, καθηλώνοντας το κοινό, ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης.

Μετά το τέλος του προγράμματος της χορωδία μας, η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Σταυρούλα Γιοβανούδη ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τους οικοδεσπότες και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τη χορωδία μας που επισκέπτεται την πόλη σας τη Θήβα. Μια πόλη από τις ισχυρότερες της αρχαιότητας, που κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο τον 4ο αιώνα πΧ. Μια πόλη με βαρυσήμαντη ιστορική και μυθολογική σημασία.

 

Εδώ θα ζωντανέψουν στις μνήμες μας οι μυθικοί ήρωες, Ο Κάδμος, ο Ζύθος, ο Αμφίονας, ο Οιδίποδας, ο Λάιος, ο Κρέοντας, η Αντιγόνη, η Ισμήνη, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, ο Ηρακλής, ο αγαπημένος μυθικός ήρωας των παιδικών μας χρόνων, ο θεός της χαράς Διόνυσος.

 

Επίσης οι στρατηγοί Πελοπίδας, Επαμεινώνδας, ο λυρικός ποιητής Πίνδαρος, ο Ησίοδος και τόσοι άλλοι.

 

Τον περασμένο Μάιο με χαρά φιλοξενήσαμε τη χορωδία σας στην πόλη μας, στο ακριτικό Κιλκίς.

 

Η πόλη μας, μικρή σε έκταση, μα με πολύ μεγάλη ιστορία και πολιτισμό. Οι κάτοικοί της, κυρίως πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, είναι εργατικοί, έξυπνοι και κυρίως φιλόξενοι.

 

Το Κιλκίς βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας, αυτής που γέννησε και ανέθρεψε τον Μέγα Αλέξανδρο, τον μεγάλο στρατηλάτη, που διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης.

 

Της Μακεδονίας, που στα σπλάχνα της ανακαλύφθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί, όπως αυτοί της Βεργίνας, του Δίου, της Πέλλας, της Αμφίπολης, θησαυροί που μαρτυρούν και φωνάζουν την Ελληνικότητά της και μόνον.

 

Σας περιμένουμε φίλοι μας να έλθετε στην πόλη μας, να σας φιλοξενήσουμε και να γνωρίσετε την ιστορία αυτής της ευλογημένης γης».

 

Ο πρόεδρος της χορωδίας Θήβας κύριος Γιάννης Σκουρτανιώτης, κλείνοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε, βαθιά συγκινημένος, στις αξέχαστες στιγμές που έζησαν όταν επισκέφθηκαν το Κιλκίς. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα στους χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, στους πανέλληνες που αγωνίσθηκαν τον Ιούνιο του 1913 για την Μακεδονία.

 

Αναμνηστικά δώρα προσέφερε στην κυρία Γιοβανούδη ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο οποίος παρέλαβε και το «Λεύκωμα για τα 100 χρόνια Ελευθερίας του Κιλκίς».

 

Η βραδιά έκλισε με δεξίωση χορό και τραγούδι, στην αίθουσα δεξιώσεων «Τζάκι»

 

Την Κυριακή, 3 Μαρτίου, ακολουθώντας ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα, γνωρίσαμε την όμορφη πόλη της επτάπυλης και επτάλοφης Θήβας, με τους όμορφους πεζόδρομους. Μαζί μας, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Θήβας κυρία Αλεξάνδρα Χαραμή, ο αρχαιολόγος κύριος Δημήτρης Κουτσοδήμος και ο πρόεδρος της χορωδίας κύριος Γιάννης Σκουρτανιώτης.

 

Περάσαμε πεζοί και ξεναγηθήκαμε στο Καδμείο, στη συνέχεια στο εξαιρετικό μουσείο με τα πλούσια εκθέματα, όλων των προϊστορικών και ιστορικών εποχών. Στη συνέχεια με το λεωφορείο, περάσαμε από τις πύλες, τα αρχαία ιερά της πόλης και καταλήξαμε στο εκκλησάκι των παλιών κοιμητηρίων, του Ευαγγελιστή Λουκά, όπου ο ιερέας του ναού ΠαπαΣπύρος, μας καθήλωσε με τη σύντομη ομιλία του. Αφού μας καλωσόρισε, αναφέρθηκε στη βραδινή εμφάνιση της χορωδίας. Μεταξύ άλλων είπε:

 

Η χορωδία του Κιλκίς χθες το βράδυ έγραψε ιστορία… Απ΄ όσους επισκέφτηκαν τη Θήβα είστε οι μόνοι που γνωρίζετε που βρίσκεστε. Στις 2 Μαρτίου χτύπησε η καρδιά της Μακεδονίας στη Θήβα.

 

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε και ετάφη στην Θήβα. Στη Βοιωτία και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής στερεάς Ελλάδος, υπάρχουν και λειτουργούν πολλοί ενοριακοί ναοί, εκκλησίες και εξωκκλήσια αφιερωμένα στη Χάρη Του.

 

Με μια φωνή, όλοι οι χορωδοί, δήλωσαν ικανοποιημένοι που εκπροσώπησαν επάξια, για άλλη μια φορά, την πόλη του Κιλκίς και ότι ήταν τυχεροί, που επισκέφτηκαν τη Θήβα. Γνώρισαν τους φιλόξενους κατοίκους της, έμαθαν την ιστορία τους από καταξιωμένους ιστορικούς επιστήμονες, προσφέροντάς τους όμορφες μελωδίες, εισπράττοντας πολλά χειροκροτήματα και επαίνους, στην όμορφη παράσταση, που με τόσο μεράκι έστησαν.

 

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, με στάση στην ηλιόλουστη Χαλκίδα, δίπλα στον πορθμό της και τα περίφημα «τσιπουράδικα».

 

Ξεναγός στην πολύωρη διαδρομή, ο χορωδός Μάκης Ιωσηφίδης, συνταξιούχος δάσκαλος, πάντα ενημερωμένος και πρόθυμος μας μεταδίδει τις γνώσεις του.

 

Οι πίτες, τα κουλούρια, τα γλυκά, τα λουκούμια, που κέρασαν, ο Αλέκος Τεβρεντζίδης, ο Γρηγόρης Τριανταφυλλίδης, η Γιώτα Τσαχουρίδου, η Σούλα Σαμουηλίδου, η Κατερίνα Δημητριάδου, η Μαρία Παπαϊορδάνου, η Ρούλα Αραμπατζή, η Αντωνία Κοκοβίδου, η Μαρία Τσιτιρίδου, πρόσφεραν όμορφες γευστικές στιγμές στις ώρες του ταξιδίου.

 

Οι χορωδοί ανανεωμένοι συνεχίζουν τις πρόβες, ώστε να είναι έτοιμοι για τη συμμετοχή τους στα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης τον ερχόμενο Μάιο και για το μεγάλο αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα.

Δελτίο τύπου Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς

Σχολιάστε