My Twitter Feed

8 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Συγχαρητήρια Βεργίδη σε Κιλκισιακό -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΚΚΕ – Κιλκισιακός σημειώσατε… -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προς λουκέτο κι η ΦΙΕΡΑΤΕΧ; -

Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Άνθρωποι και ζώα

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Οι διαφορές μεταξύ ζώων και ανθρώπων είναι πολλές και σημαντικές. Μία όμως από αυτές με ξαφνιάζει. Τα ζώα ουδέποτε θα επέτρεπαν στα δειλά και φυγόμαχα του είδους τους να ηγούνται της αγέλης, σε αντίθεση με την κοινωνία των ανθρώπων, όπου συχνά συμβαίνει το αντίθετο, καθώς συχνά οι ανίκανοι ηγούνται των ικανών.

Οι καλές πολιτικές ιδέες είναι για τις βαθιές ψυχές. Στις ρηχές ψυχές μέσα οι ωραίες ιδέες «πνίγονται». Πουθενά στην Γη δεν έχει επιτευχθεί κοινωνική αλλαγή από έναν απαθή  λαό ή πολιτικό αρχηγό. Κανένα «κατεστημένο» δεν έχει αλλάξει από μόνο του!

Η πατριωτική πολιτική απαιτεί δοτικούς και δίκαιους πολιτικούς. Με άδικους και αυταρχικούς πολιτικούς η δημοκρατία και η δικαιοσύνη δεν ασκούνται.  Με «εξυπνακισμούς» και «εκσυγχρονισμούς» δεν αλλάζει η κοινωνία απέδειξε η πρόσφατη ιστορία, που οδήγησε την Ελλάδα στα τάρταρα.

 «Το μήλο πέφτει από τη μηλιά» και το «αίμα νερό δεν γίνεται» λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Ο άνθρωπος δεν έρχεται στον κόσμο σαν μια tabula rasa (άγραφη πλάκα), αλλά κουβαλά μέσα του γονίδια και βιώματά που καθορίζουν την κοινωνική και πολιτική  συμπεριφορά του, αναφέρει ο Πάουλο Φρέιρε στο βιβλίο του «Η Παιδαγωγική της Ελπίδας».

 Ακούω συχνά τη φράση “οι σύμμαχοί μας στη Δύση” και αναρωτιέμαι αν όντως απηχεί κάτι το σοβαρό και το αξιόπιστο η φράση αυτή, αρχίζοντας από τη Μικρασιατική καταστροφή και καταλήγοντας στην Ναζιστική Κατοχή, έχοντας υπόψη ότι τα Ες Ες ήταν στελεχωμένα εκτός από Γερμανούς και από  Εσθονούς,  Λιθουανούς, Λετονούς και Ουκρανούς (Ιωάννης Αντωνόπουλος, διδάκτορας Ιστορίας). Αλλά ούτε φυσικά μπορούν να θεωρηθούν  φίλοι και σύμμαχοι εκείνοι που διεκδικούν το μισό Αιγαίο και μας απειλούν ως έθνος ότι “θα έρθουν νύχτα”!

 Ο πολιτισμός όπως και η δημοκρατία ενός λαού φαίνεται μέσα από απλά πράγματα. Μια ματιά σε μια πρωθυπουργική  αστυνομική κουστωδία αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την εκφραστική ποιότητα που έχει η εξουσία. Αν μια χώρα  είναι αυταρχική ή δημοκρατική.

Είμαστε ένας λαός  που από το 1821 και μετά συτοχαρακτηρίζεται ως «κλέφτης και αρματολός» και επαίρεται.  Γι’ αυτό και ψηφίζει  με περισσή ευκολία κόμματα που έχουν καταστρέψει και κατακλέψει τον τόπο! Αλλιώς δεν θα φορούσε η Ελλάδα σήμερα  στον λαιμό της τον βρόγχο του χρέους!  Ως και τον Παρθενώνα έχει υποθηκεύσει στο Υπερταμείο και σωτηρία δεν φαίνεται !

Είμαστε ένας λαός που τη μια στιγμή ομιλεί για αριστεία και αξιοκρατία και την άλλη ψηφίζει αυτούς  που δεν ξέρουν πόσο κοστίζει ένα κιλό τυρί και που χρωστούν στο κράτος τα κομματικά τους δάνεια.

Είμαστε ένας λαός δισυπόστατος. Τη μια στιγμή παραπονείται για την ακρίβεια και την άλλη καταψηφίζει  αυτούς που θέλουν μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης! Μπροστά σε μια τέτοια μαζοχιστική αντίληψη σταματά κάθε λογική!

Είμαστε μια χώρα στην οποία η νομοθεσία έχει διττή σημασία. Άλλη για τον πολίτη κι άλλη για τον πολιτικό και για τα κόμματα. Διαφορετικά θα έπρεπε όπως ο πολίτης που δεν εξυπηρετεί το στεγαστικό του δάνειο και χάνει το σπίτι του, για τον ίδιο λόγο να έχαναν και τα κόμματα που χρωστούν στις τράπεζες τα κομματικά τους γραφεία!

 Η αγάπη για την πατρίδα δεν μετριέται με (ευρω)βουλευτικές αποζημιώσεις, αλλά με ό,τι απαρνιέται κανείς για χάρη της. Όσοι έζησαν ή πέρασαν από τη βουλή και πλούτισαν, αφήνοντας πίσω τους αρνητική παρακαταθήκη, δεν δικαιούνται να ομιλούν για φιλοπατρία!  Οι πολιτικοί που έβλαπταν την Ελλάδα, στα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, εξορίζονταν.

 Αντίθετα, στα χρόνια της σημερινής δημοκρατίας εξορίζονται οι νέοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά.  Εξακόσιες περίπου χιλιάδες νέα παιδιά ζουν εκτός Ελλάδας. Να πώς πέφτει η ανεργία τεχνητά. Διώχνεις τους νέους στο εξωτερικό και αποτελειώνεις πληθυσμιακά την πατρίδα!

 Είμαστε η χειρότερη της Ευρώπης στους θετικούς δείκτες και η  καλύτερη στους αρνητικούς σε σημαντικούς τομείς της πολιτικής. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που όλα τα μπαζώνει και που πετά ως και τα ιερά οστά των νέων παιδιών από το έγκλημα των Τεμπών  σε χαβούζες!

*Εκπαιδευτικός –  συγγραφέας

Σχολιάστε